Dino Life Reizen Uitstappen

Top 5 uitstappen die je kan doen in Drenthe – Nederland

drenthe uitstappen hunebed

Onlangs waren we in de mooie provincie Drenthe te Nederland. We hebben er een aantal uitstappen gedaan die ik de moeite vind om te vermelden. Sommige hebben we al in 2016 gedaan en nu terug in 2019. Enigste verschil? Twee kinderen ipv één kind.

Belangrijk: als je iets wilt doen moet je rekening houden met de zomer en winterseizoen. De meeste uitstappen kan je niet meer doen in het winterseizoen die start net na de Belgische herfstvakantie rond 6 november. In dit lijstje staan er 3 die je het hele jaar kan bezoeken, 1 die je gedeeltelijk heel het jaar kan bezoeken en 1 die alleen in het zomerseizoen open is!

1) Hunebedcentrum – Borger

In 2016 deden we dit al met een kruipertje en in 2019 met 2 kids. Dat was weer een hele belevenis vooral omdat het museum een upgrade heeft gekregen. Het is nog meer kidsvriendelijker geworden en vooral interactief kunnen zijn in het museum. De kinderen hebben nu een hele bovenverdieping gekregen met activiteiten zodat ze zelf kunnen onderzoeken hoe alles in zijn werk gaat. Terwijl Matteo samen met papa een echt mini-hunenbed aan het maken was zat ik beneden achter Vienna te hollen die graag keer op keer in het nagemaakte hunebed wilde stappen.

hunebedmuseum drenthe
hunebedmuseum uitstap

Buiten is er een hele doe-weide waar je de hele ijstijd tot bronstijd kunt herbeleven. Via een blotevoetenpad, naar de 1ste soort hut naar een echte boerederij kunt wandelen. We sloten ons bezoek af door het grootste hunebed in Nederland te bezoeken de D27. Daar leerde we van een gids die er toevallig stond te wachten op de volgende groep dat het woord Hunebed eigenlijk door een plaatselijke dominee is ontstaan. Hij vond namelijk dat zo’n zware constructie nooit door mensen kon gebouwd zijn maar door reuzen. Het woord reus had het synoniem Heuzen en zo is het verbasterd naar hunebed. Check de website voor concrete uren maar ze zijn het hele jaar open en ik raad zeker het restaurantje aan. Kids vriendelijk en lekker!

hunebedmuseum drenthe

2) Kabouterland – Exloo

Ze adverteren zelf met “Hoofdstad van de kabouterprovincie Drenthe” Zelf vonden we dit kabouterland ideaal voor als het wat minder weer was. Er zijn zowel binnen als buiten speeltuinen en kan je overal gezellig zitten op de terrassen. Ook is er binnen via een grote konijnenhol een uniek kabouterwereld gecreëerd maar voor het spannend te maken is er ook een Trollengrot! Als je dan nog zin hebt kan je nog rondwandelen in een redelijk uniek dierentuintje. Het personeel is er enorm vriendelijk en spreken met veel trots over alles wat je in Kabouterland kunt zien. Check zeker hun website voor de juiste openingsuren want ze werken elke maand met andere openingsuren. Startend van April tem Oktober te bezoeken.

kabouterland drenthe
kabouterland drenthe uitstap
kabouterland drenthe

3) Het Boomkroonpad – Drouwen

Dit is een uitstap waar je een uur, halve dag of een hele dag in kunt verdwijnen. Het boomkroonpad is een natuurattractie in de bossen van natuurgebied De Hondsrug dat zich in Drenthe bevind. Het is namelijk een wandelpad tussen de toppen van de bomen waardoor je een echte eekhoorn waant. Je start via een worteltunnel en klimt door een nagemaakt boomstam helemaal naar boven. Hier en daar staat er wat extra informatie over de dieren of omgeving. Na 15minuten heb je het helemaal doorlopen of sneller als je kids rennen. Eenmaal beneden kan je het bos helemaal gaan verkennen dmv 5 soorten wandelingen die aangeduid zijn op een bord. Je kan er één van 16 kilometer doen maar ook 1 van 4 kilometer.

boomkroonpad drenthe
boomkroonpad drenthe uitstap
boomkroonpad drenthe

In 2016 hebben we diegene van 4 kilometer gedaan maar was het heerlijk zomerweer maar nu in 2019 was het enorm koud. We besloten nu door te wandelen naar het speelbos waar we enkele takkenhutten onderzochten maar ook de schommel kon smaken. Wederom kan je beter de website checken voor de uren van het boomkroonpad maar het bos is altijd open.

boomkroonpad drenthe
boomkroonpad 2016
boomkroonpad drenthe
boomkroonpad 2019

4) Dierentuin Wildlands – Emmen

Als je Planckendeal te Mechelen al gigantisch vind wacht maar tot je naar Wildlands ga…. Het is niet goedkoop (welke dierentuin wel tegenwoordig?) maar het is een prachtige dierentuin. Wildands is voor een dierentuin redelijk nieuw want ipv hun oude dierentuin te verbouwen besloten ze helemaal van 0 te beginnen op een andere locatie in hun stad en het helemaal naar de nieuwste regels te bouwen. Waardoor je nu een prachtige maar vooral gigantische dierentuin vind waar ze verschillende biotopen volledig hebben nagebouwd alsof je in een wereldreis op 1 dag maakt. Meerdere dieren staan samen die in de natuur ook zouden samenzitten waardoor je meer natuurlijk gedrag zie. Wildlands is het hele jaar open maar check de website voor de exacte uren.

Wildlands drenthe uitstap
Wildlands drenthe uitstap
Wildlands drenthe uitstap
Wildlands drenthe uitstap

5) Stormbos Exloo-Odoorn

Dit bos zou zo kunnen passen in de Efteling! Zo mooi en magisch was het toen we het bezochten. We kregen de tip vanuit Land van Bartje zelf en wat zijn we blij dat we hem deden! Het stormbos is ontstaan in een nogal hevige novemberstorm op 13 november 1972 in Drenthe. Waar heel het bos bijna opnieuw is aangeplant hebben ze in vak 165 de bomen ongemoeid gelaten. Hier kreeg de natuur vrij spel en zowel wij als de bewoners vinden dat dit stuk bos het beste herstelt is van allemaal. Een aantal omgewaaide bomen zijn toch verder blijven groeien waardoor de groeipatronen uniek zijn. Een unieke omgeving die elke natuurliefhebber eens moet gezien hebben! Check hier de website voor meer info zoals gps gegevens maar dit is uiteraard het hele jaar open.

Stormbos  Exloo-Odoorn DRENTHE
Stormbos  Exloo-Odoorn
Stormbos  Exloo-Odoorn

Als je nog een mega super tip in Drenthe weet, laat het zeker hieronder achter!

Kus kus van deze dinosaurus

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.