Bakfietsen Dino Ouder

Bakfiets versus Fietskar, het eeuwige dilemma.

bakfiets troy

Het eeuwige dilemma als je een kind verwacht is het vervoer ervan. Dus vandaag de vergelijking bakfiets – fietskar. Omdat ik een fietskar en nu een bakfiets heb kan ik dus de beste vergelijking maken zodat jij de ideale keuze kunt maken!

1) Kostprijs

Fietskar: Ik heb de CROOZER KID PLUS FOR 2 NIEUWE VERSIE 2016 en deze kostte nieuw €798,95. Fietskarren vind je gemakkelijk 2de hands want onze vorige was een CROOZER KID PLUS FOR 1 en deze hadden we van vrienden overgekocht met accessoires voor €150.

Ook bij een fietskar moet je nog accessoires bijkopen om een baby en een peuter mee te kunnen nemen. Voor een babyhangmatje betaal je €69,95 en een peuterzitje –dat je wel nodig hebt bij de modellen van voor 2016– betaal je €49,95 maar ook deze vind je 2de hands gemakkelijk.

fietskar croozer

Bakfiets: Ik heb Elektrische Troy Bakfiets – Vogue 36Volt 7V Mat Zwart en die kost ongeveer € 1.595,00. Ook heb ik een aantal accessoires zoals een custom made regenhoes en kussentjes maar deze zijn niet noodzakelijk dus deze laat ik er even uit.

bakfiets troy

2) Hoeveel kindjes kunnen mee?

Fietskar: 2 kinderen kunnen mee en het maximaal gewicht dat erin mag is 45 kg.

Bakfiets: 4 kinderen en het laadvermogen is 150 kg

3) Hoe vervoer je…

A) een baby?

Fietskar: In de babyhangmat die je extra koopt. Lekker wiegen wanneer ik fiets; zowel Matteo toen hij een baby was als zijn neefje Daniel vallen onmiddellijk in slaap wanneer ik fiets of wandel met hun. Daar zitten ze tot 10 maand – 1 jaar in afhankelijk hoe groot ze zijn.

Bakfiets: In het begin heb je een babyschaal die je daarna dankzij uitneembare kussentjes een peuterschaal van kunt maken.

bakfiets troy

B) een peuter/kleuter

Fietskar: Bij de oude fietskarmodellen, dus diegenen van voor 2016, heb je nog een peuterzitje nodig. Bij de nieuwe modellen is dit niet meer nodig want het zitgedeelte is veranderd zodat ze er beter inzitten.

Bakfiets: Als peuter in de peuterschaal daarna kan hij/zij op het bankje zitten. Ik ken mensen die een fietsstoeltje monteren in de bakfiets maar als je dit doet vervalt je garantie dus misschien is dit alleen een aanrader 2de hands.

fietskar croozer

4) Handigheid in het verkeer.

Fietskar: Ik rijd er zeer vlot mee en heb op een jaar tijd maar 2 keer mijn fietskar verkeerd ingeschat. Nu met een dubbele fietskar heb je maar één natuurlijke vijand en dat zijn paaltjes aan fietspaden. Ik heb er 1tje op mijn fietsroute naar mijn ouders die me soms belemmerd, vooral als de scholen uit zijn want dan is het vechten om erdoor te geraken en verlies ik vaak. Voor de rest geraak ik met mijn fietskar door heel het land. Bij de CROOZER fietskarren krijg je een fietsvlaggetje bij dus je ziet ons heel duidelijk in het verkeer. Ik geef 1 tip: hang extra lampjes aan de duwstang zodat je in het donker zichtbaar bent.

Bakfiets: Ik rij elektrisch rij waardoor ik lange afstanden kan doen. Je hebt wel een grotere draaicirkel waar je rekening mee moet houden, maar dat ben je snel gewoon. Het enigste waar ik in het begin moeite had was dat je bij een driewieler bakfiets wel wat moeite hebt op zeer schuine fietspaden/wegen. Maar omdat mijn bakfiets even smal is als de fietskar kan ik over vlot tussen de paaltjes. In de winter heb ik kerstlichtjes aan mijn wielen gehangen en ik viel super goed op.

5) Je bent op locatie en wat dan?

Fietskar: Ik koppel mijn fietskar af mijn fiets, hang het buggywieltje eronder en ik heb een dubbele buggy. Je geraakt net binnen in de zoo maar sommige deuren zijn een uitdaging. Maar de markt, bossen en winkels lukken vlotjes. Maar weer afhankelijk van je locatie.

fietskar croozer

Bakfiets: Ik heb nu een zéér compacte buggy die ik kan meenemen indien we lange afstanden doen maar wonder bij wonder de bolderkar (!) past er ook gewoon in! Dus nu neem ik steeds deze mee als ik maar met 2 kindjes op stap ga. Vanaf het neefje meewilt en de bolderkar moet mee dan moet er iemand op het fietsstoeltje vanachter.

Er gaf iemand het nadeel mee dat je steeds je boodschappen moet meenemen als je met de bakfiets bent maar ik merk met mijn permanente regenhoes dat ik wel sneller iets durf achter laten in de bakfiets. Natuurlijk op eigen risico!

bakfiets troy

6) Wat vind je partner of de grootouders?

Fietskar: Dinopapa is geen liefhebber van bakfietsen, heeft er nog trauma’s van tijdens zijn studententijd. Er werd hier snel beslist om een fietskar te nemen om die reden. Nu zijn wij onlangs overgeschakeld van een 1-kind naar een 2-kinderen fietskar omdat mijn neefje Daniel hier regelmatig is. Mijn mama gebruikt hem ook als de 2 jongens bij haar zijn als buggy. Nu de grootouders fietsen er niet mee want zij vinden het te omslachtig en te zwaar. Persoonlijk denk ik dat het inderdaad heel zwaar is, een fietskar voor 2 kinderen en raad ik een elektrische fiets aan. (dit was in 2015)

Bakfiets: Dinopapa moest nu in 2019 zijn mening herzien dat bakfietsen eigenlijk stiekem heel handig is en is nu een trotse bakfietsouder. De grootouders zijn geen fan om er zelf mee te rijden maar wel hun spullen in kwijt te geraken als we op fietstocht gaan.

Zo, ik hoop dat dit lijstje jullie meer wegwijs maken in de bakfietsen en fietskarrenwereld.

Kus Kus van deze dinosaurus.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.