Baby Dino Kind

Borstvoedingsproblemen #1: te kort tong- en/of lipriempje bij een baby

lipriempje

Waar bij Matteo de borstvoeding vlot verliep, zo moeilijk liep het bij Vienna. Gelukkig werd ik geholpen door een goed vroedvrouwenteam, waaronder Nathalie in het bijzonder. Graag wil ik dan ook die kennis met jullie delen. Ik schrijf dit voor jou mama, jij die midden in de nacht zit te googelen om toch maar een oplossing te vinden, of enige vorm van steun hoe klein ook. Vandaag bespreek ik ons avontuur genaamd : een te kort tong- en lipriempje !

Maar wat is dat nu?

Een te kort tong- en/of lipriempje beperkt en bemoeilijkt de vlotte beweging van de tong en/of lip. Toch moet elk geval individueel bekeken worden want niet elk kind ondervind er borstvoedingsproblemen door. Matteo heeft bijvoorbeeld een te kort lipriempje maar heeft een zéér vlotte borstvoedingsperiode gehad waarbij het bij Vienna compleet mis liep. Ook ik heb als kind een te kort lipriempje gehad maar dat was toen nog niet zo bekend. Gevolg na 4 maanden heeft mijn mama met veel spijt in haar hart de strijd moeten opgeven en moest ze de borstvoeding stopzetten.

Een te kort tong- en/of lipriempje is erfelijk dus als het voorkomt in de familie kan het geen kwaad om na de geboorte van je kindje dit onmiddellijk te laten testen. Ik kom hier in een volgende blogpost op terug waarom een vroege behandelingen beter is!

Herkennen van te kort tong- en/of lipriempje

 • Pijn tijdens het voeden omdat de baby steeds het vacuüm verliest en daardoor een verkeerde zuigtechniek aanleert.
 • Gewichtsverlies bij de baby terwijl er toch voldoende aanbod van de borst is.
 • Klakkend geluid tijdens de voeding – zuigen van lucht.
 • Last van reflux omwille van het lucht zuigen.
 • Je ziet het te kort tong- en/of lipriempje.

afgekolfd mamamelk

Help en nu?!

Zoek een lactatiekundige die kennis heeft over te kort tong- en/of lipriempje! Niet elke vroedvrouw of dokter is een lactatiekundige die er iets van kent. Mijn vroedvrouw Rosanne hoorde het klakken tijdens de borstvoeding en stuurde me onmiddellijk door naar lactatiekundige Nathalie Baeyens. Zij is een pareltje trouwens. Haar kennis van te kort tong- en/of lipriempje is ongelooflijk. Nu nog begeleidt ze ons om Matteo zijn te kort lipriempje aan te pakken. Ook Vienna zal hier en daar nog wat begeleiding nodig hebben om een optimale sliktechniek te behouden.

Vienna kreeg de diagnose te kort tong- en lipriempje en hop een weekje later zaten we in de auto richting Nederland. Ja, je leest het goed… richting NEDERLAND! Blijkbaar vinden ze het in België niet nodig om een te kort tong- en lipriempje te behandelen. Laat staan of ze het al überhaupt kennen. Echt frustraties gehad die week met als toppunt iemand die zei: te kort tong- en lipriempje is geen oorzaak van een slechte borstvoeding. In één woord: bullshit!

Maar die kwaadheid steken we nu even terug weg want ik gebruik op dit moment die energie liever om jullie te informeren over te kort tong- en lipriempje en de bijhorende gezondheidsklachten zoals slik en ademhalingsproblemen. Ze werd gelaserd voor haar te kort tong- en lipriempje. Geloof me niet goed voor je mama hartje. Maar nu 6 maand later kan ik zeggen: wat een geluk dat ik het heb laten doen. Het klakken is helemaal weg en ze drinkt nu vlot en zonder pijn -jeeeej- bij mij. Mijn borstvoeding heb ik wel serieus moeten opkrikken, daar krijgen jullie binnenkort een aparte blog over want deze is al lang genoeg!

Als je nog vragen hebt mag je die altijd stellen. Indien ik ze kan beantwoorden doe ik dat met veel liefde anders verwijs ik je zeker door!

Kus kus van deze dinosaurus.

P.S er komt binnenkort ook een artikel over wat als je kleuter een te kort tong- en lipriempje heeft! Maar ik moet nog een afspraak in januari afwachten om meer info te geven!

5 Replies to “Borstvoedingsproblemen #1: te kort tong- en/of lipriempje bij een baby”

 1. Wij hebben geluk gehad. In het ziekenhuis hebben de vroedvrouwen meteen gesignaleerd dat mijn dochtertje haar tongriempje veel te kort was. Ze gingen dit doorgeven aan de pediater en wij moesten dit zeker ook melden als ze langskwam op de kamer. De eerste pediater vond dit helemaal geen probleem want ze was nog zo klein. Maar de vroedvrouwen gaven niet op en stuurden een andere pediater. Zij zag meteen het probleem en knipte op dag 2 het tongriempje van mijn dochtertje. Ben heel content dat de vroedvrouwen hier zo achterzaten en de pediater dit wilde doen!

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Wauw super dat ze er zo snel bij waren. Het is zowel bij mij als bij de vroedvrouwen een raadsel dat we dat bij Matteo niet zagen of geen last van hadden. Waardoor het bij Vienna net iets langer duurde.

 2. Beatriz schreef:

  Is er al iets belend over te kort lipriemtje bij peuter? Ik hoor graag van je! Veel dank.

 3. Mag ik vragen bij welke pediater je geweest bent? Ik zou mijn zoontje zijn lipbandje ook eens willen laten controleren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.