Dino Ouder Ouder

Cursus: Samen groeien uit verbinding – Praktijk Nele Flamang #attachmentparenting

Nele FLamang

Zo af en toe zit je als ouder met je handen in je haren of wil je je kind achter het behang kleven. Daarom dat wij geschilderd hebben want anders had onze oudste daar denk ik al lang achter gekleefd… Als je nog een baby hebt, klinkt natuurlijk ouderschap of attachment parenting ideaal maar als die schattige baby opeens een kleuter wordt met puberkuren dan vraag je je toch af waar te beginnen. Toen ontdekte ik Nele Flamang in een mamagroep en niet veel later zaten we in haar cursus: Samen groeien uit verbinding. Vandaag vertel ik je waarom ik deze cursus iedereen aanraad!

Is attachment Parenting wel iets voor mij?

Nele Flamang is zoals Jurgen Peeters een Aware Parenting instructeur en ook een mama van 1 kind en logopedist van opleiding. Ze combineert haar kennis en inzichten met haar ervaringen als moeder.  Wanneer ze de theorie geeft van attachment parenting vanuit het standpunt van Aletha Solter kan ze sommige discussiepunten helder bekijken. Waardoor je echt het gevoel hebt dat er betrokkenheid is en geen wijzend vingertje.

De cursus die ze geeft bestaat uit 3 thema’s: Ouderschap vanuit verbinding, Liefdevolle grenzen en Verbindend spelen. Nu als je totaal geen idee hebt wat attachment Parenting dan is de eerste dag van de cursus ideaal al. Daar legt Nele uit wat de grondslag is van attachment Parenting en hoe je deze kan toepassen in je dagelijks leven en waarom. Nu dit gedeelte is iets minder interessant voor mensen die al weten wat het is zoals ik en Cedric. Wij keken vooral uit naar de rest van de cursus.

Nele Flamang

Huilen mag!

Tijdens Liefdevolle Grenzen werd ons het concept “huilen” uitgelegd. Huilen is altijd 1 van de grootste discussiepunten in de oudergroepen geweest. Laten huilen vooral. Dus met het volgende ga ik waarschijnlijk mensen op mijn dak krijgen maar ik ga het toch zeggen: Laten huilen en niet proberen te stoppen zoals met een tut of borst in de liefdevolle armen van een ouder is oké en kan soms opluchtend werken voor een kind. Geloof me; ik was vroeger de eerste die een tutje, borst of ze heen en weer schommelde tot zij/hij stopte met huilen Maar sinds ik de ruimte geef aan Vienna en Matteo om eens goed te huilen in mijn armen zijn ze daarna veel opgeluchter. Zeker bij Vienna, die na haar ziekenhuisbezoek het allemaal nog moest verwerken, deed ik op aanraden van Nele aan “luisteren naar haar grote gevoelens” (ik schrijf dit tussen haakjes, tijdens deze momenten hou ik mijn kind wel vast maar bied geen tut/borst aan maar ik heb wel gekeken dat al de basis behoeften zoals honger,… vervuld zijn) Nele stond altijd klaar om berichtjes te ontvangen met vragen, zorgen of gedachten.

Want die eerste keer dat ik bewust liet “uithuilen” wilde ik bijna naar Nele sturen: wat een rot idee! Maar toen die allereerste keer gebeurd was had ik daarna een ontspannen meisje aan mijn borst die warempel de volgende dag een mega ontwikkelingssprong deed. Alsof haar emmertje terug leeg was waardoor er plaats was om te groeien. Dit is allemaal kort uitgelegd en ik raad je aan om de cursus te volgen of een boek hierover te lezen zodat je iets meer achtergrond info hebt maar dit is vanuit ons standpunt. Nadien stuurde ik een berichtje naar Nele en bespraken we het allemaal. Dat kan als ouder zelf opluchtend werken.

Nele Flamang

Powergames of doe eens gek een kussengevecht!

Verbindend spelen is het laatste onderdeel van de cursus. Dit stuk gaat dieper in hoe je verbinding kunt maken tijdens spelen met je kind. Een mooi voorbeeld is een kussengevecht. Op regelmatig basis doet Matteo ons of Vienna pijn. Zeker als hij van school komt waar het toch allemaal veel “moeten” is en weinig “mogen”. Dan wil hij thuis de baas spelen en overmacht hebben. Dan doen wij eens een goed kussengevecht. Hiermee verwerken wij zijn gevoel van machteloosheid tijdens de schoolmomenten en herstellen wij zijn gevoel van kracht en keuze geven. Als je niet heel de cursus wil doen en je hebt alleen interesse in het spelgedeelte dan heb ik goed nieuws. Nele heeft nu een Online cursus ‘Spel-Tijd’ waar je meer leert over verbindend spel.

Dus of je nu graag meer wil weten over attachment Parenting, je kind beter wil begrijpen of misschien zelf verbinding met je partner wil vinden door op 1 lijn te staan in je opvoeding raad ik je deze cursus aan. Klik hier als je meer wilt weten over deze cursussen van Nele Flamang!

Heb je nog vragen hierover, stel ze zeker!

Kus kus van deze dinosaurus

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.