Dino Ouder Ouder

De menstruatiecup, dé zero waste oplossing tijdens de menstruatie

menstruatiecup

 Ik was net zoals alle andere zwangeren zéér blij met 9 maanden zonder menstruatie maar werd dan ook nog eens gezegend met een jaar extra! Ja, dankzij de borstvoeding heb ik nog een jaartje extra geen menstruatie gekregen -jeej- maar net een dag na Matteo’s feestje had ik prijs. Dit ritueel herhaalde zich na Vienna haar geboorte maar gelukkig heb ik dé zero waste oplossing tijdens de menstruatie namelijk de menstruatiecup!

Allergisch tijdens de menstruatie

Ik kan leven met de menstruatie maar wat erbij hoort vind ik de hel. Pijn, ongemak en vooral dat maandverband. Ik ben geen tamponpersoon dus die optie gebruik ik niet. Ik vond dat insteken al een gedoe, je wist nooit of het nu al vol was. In het begin/einde van mijn cyclus was ik nog te ‘droog’ waardoor het eigenlijk echt pijn deed. Dus nop, ik hield het bij maandverband, nog altijd last mee want kreeg er allergische reacties van.

 De menstruatie cup

Voor je zegt: ‘Nu ik bloed toch veel meer dan dat die cup aan kan’  maak ik even een kanttekening. Op papier/doek lijkt het altijd dat je veel meer bloedt dan in het echt en dat is met maandverband ook. Ik schrok zelf de eerste keren bij gebruik hoe weinig je eigenlijk bloedt. Het blijft natuurlijk nog altijd héél persoonlijk maar toch vind ik dat maandverband een vertekend beeld geeft. Een menstruatiecup kan maximaal 30ml bloed opvangen en vrouwen verliezen tussen de 30 tot 60 ml bloed per menstruatie verspreid in 1 cyclus.

menstruatiecup zero wast
menstruatiecup

De cup onderweg

Dit is mijn menstruatietasje. In dit tasje zit:

  • Een menstruatiecup ( het roze zakje)
  • Een wasbaarmaandverbandje opgevouwen
  • Een pijnstiller
  • pleisters want die heb je altijd nodig bij kinderen

Dit zakje neem ik mee als ik bijna mijn menstruatie krijg. Het wasbaar maandverbandje zit er eigenlijk in als reserve. Sommige mama’s hadden me toevertrouwd dat ze soms zo een dag hebben dat het niet lukt en dan heb je dat toch bij als reserve. Het is zeker al eens van pas gekomen, want ik heb al eens voorgehad dat men cup in het toilet viel. Ik ben best onhandig dus ik denk niet dat het bij veel mama’s voorkomt maar daarom dus een wasbaar maandverbandje voor het geval dat het me nog eens overkomt. Ook pleisters want die heb je altijd nodig bij kinderen en kwestie dat ik mijn menstruatiezakje altijd bij mij heb…

Het inbrengen van de menstruatiecup

Nu het inbrengen is natuurlijk anders dan een tampon maar toch vind ik het persoonlijk gemakkelijker. Het glijdt veel soepeler in én uit. Het is wel een leerproces, ik was er snel mee weg. Andere mensen zeiden dat het soms wat oefenen was maar dat is zoals een tampon denk ik. Je bent een tampon persoon of niet en dat telt ook voor een menstruatiecup, je bent voor of tegen. Ik heb een hoe-een-menstuatiecup-in-te-brengen filmpje gevonden op youtube dat het beter uitlegt dan ik het kan schrijven! Zelf gebruik ik de push-down-fold het liefste.

5 voordelen en 1 nadeel van de cup

 De vijf voordelen

  1. De menstruatiecup mag tot 12u blijven zitten terwijl de tampon tussen de 4u-6u, afhankelijk welk merk, mag inzitten. Heel handig op uitstappen met een peuter.
  2. Herbruikbaar en niet chloorgebleekt zoals wegwerpmaandverband en tampons. Geen last meer van allergieën
  3. Ik moet er maar 4x per dag in het begin en maar 2x op het einde van de menstruatiecyclus naar omkijken om het te ledigen.
  4. Ik kan het al inbrengen voor mijn menstruatie begint! Ja ja ja, je kan dat ook al met maandverband maar dat is een verloren kost als je je menstruatie niet doorkrijgt. Als je bijvoorbeeld een belangrijke afspraak hebt en je hebt schrik: ik ga ze krijgen… Hop erin en we praten er niet meer over.
  5. Na 6 maanden is de aanschafprijs er al uit én je kan hem tot 10 jaar gebruiken! Bij wegwerp geef je 5.780 euro uit tijdens heel je menstruatieperiode. De menstruatiecup kost tussen de 10 – 20€ !

Die ene nadeel

  1. Niet goed ingestoken is een lekkage. Goh lang getwijfeld om dat als nadeel te beschrijven want dat had ik ook al gemakkelijk met maandverband en tampons.
menstruatiecup


Jep that’s it, ik zie er voor mij persoonlijk maar heel weinig tot geen nadelen in. Ik ben verkocht!

 Ik heb mijn cup gekocht bij Tante Rosa, hoe toepasselijk. Klik hier voor het model dat ik gekocht heb. Zij organiseren ook cupparty’s of infoavonden dus bij twijfel kan je hen zeker contacteren, ze bijten niet. Wil je de menstruatiecup als in het filmpje klink dan hieronder.

 Wat gebruik jij tijdens de menstruatieperiode?

Kus kus van deze dinosaurus

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.