Dino Kind Kleuter Peuter

Dinomama test: vormingsreeks Hoogsensitief opvoeden door ZITDAZO!

Hoogsensitief

Wanneer mijn mama onlangs een what’s appje stuurde: seg heb je zin om mee te gaan naar de vormingsreeks ‘Hoogsensitief opvoeden: versterk de talenten van je kind’ van ZITDAZO! Had ik daar natuurlijk wel oren naar. Ik volg ZITDAZO  al lang via Facebook en zit ook in hun gekoppelde Facebookgroep Hoogsensitief opvoeden | ouders van kinderen met sensitieve eigenschappen. Dus vertrokken wij voor 3 avonden naar Gent en vandaag vertel ik wat ik er van vond. Dus zoek jij ook nog een ideale cursus met handvaten i.v.m.  hoogsensitief opvoeden, lees dan maar snel verder!

Een mama net zoals ik en jij

De grootste reden dat je het zeker moet volgen is voor diegene die het geeft. Namelijk Melissa! Ze is niet een expert met een diploma in psychologie of heeft geen praktijk waar dagelijks mensen met sensitieve eigenschappen langskomen. Nee, ze is een mama die net zoals wij op zoek was naar de juist handvatten om ons kind te kunnen begrijpen. Daar is ze ook heel formeel in aan het begin van de vormingsreeks. Je haalt uit de reeks wat werkt voor jou en jouw gezin en volg vooral niet klakkeloos wat zij vertelt. Wat goed voor haar werkt kan voor jou net niet werken. Dat alleen al haalt de stress weg als ouder dat je niet moet verwoorden waarom dat een ipad misschien wel werkt voor jouw kind om tot rust te komen  terwijl een ander net een marathon moet lopen om datzelfde effect te hebben. Vooral geen vingertje van: jij bent nu echt eens een slechte ouder omdat jij dat wel/niet doet!

Hoogsensitief
tips: Melissa Mertens gedichten: Ann Bogemans Illustratie: Erika Verhoeven

Sommige moment tijdens de vormingsreeks waren van: aaaah ja, zo herkenbaar en andere momenten hadden we iets van: is dat daarom? Wie had dat gedacht! De voorbeelden die Melissa gaf uit haar eigen dagdagelijkse momenten waar je tegenaan loopt was voor iedereen herkenbaar. Als ik toch een puntje van kritiek moet geven dan is het de hoeveelheid mensen die de vorming mee volgde. Soms vroeg ze om zelf een voorbeeld te geven en tja… die had iedereen natuurlijk. Als er kleinere groepen zouden kunnen zijn zou er meer interactie kunnen zijn tussen Melissa en ons maar ook ouders onderling.

Iets voor jouw?

Ik raad iedereen de vormingsreeks aan. Ouders met kinderen met sensitieve eigenschappen of  mensen die deze kenmerken zelf hebben. Professionals zoals leerkrachten en opvoeders maar ook grootouders of familie met (klein)kinderen met sensitieve eigenschappen. Je leert er zoveel uit. Mijn mama paste zelf na elke avond al tips en tricks toe. Zoals Matteo die kan ontploffen als ik binnenkom na een dagje bij haar te spelen. Meestal kreeg ik dan de bekende zin: allé bij mij was die zo braaf. Maar nu begrijpt ze dat het gewoon een explosie van emoties is dat op dat moment buitenkomt. Blij om mij te zien, verdrietig omdat hij mij heeft gemist, blij want hij vond het leuk bij haar maar ook een frustratie zoals hij heeft niet op de muren mogen tekenen. Een heleboel emoties die op 5 minuten er even allemaal uit moesten. Dat kan je ook stimuleren via verbindend spel!

Hoogsensitief
tips: Melissa Mertens gedichten: Ann Bogemans Illustratie: Erika Verhoeven

Ben je niet zo fan van vorming reeksen te volgen of is het net een stap te ver? Binnenkort brengt ZITDAZO (waaronder ook Melissa aan heeft meegewerkt) een boek uit Hoogsensitief opvoeden: Ontdek en versterk de talenten van je kind. Een onmisbaar boek voor ouders en kinderen die hun weg zoeken in het opgroeien met hoogsensitiviteit. Ik weet al wat te bestellen op 6 febuari!

Kende jij ZITDAZO al?

Kus kus van deze dinosaurus

7 Replies to “Dinomama test: vormingsreeks Hoogsensitief opvoeden door ZITDAZO!”

 1. Hoe toepasselijk is dat nu? Bij onze jongste is onlangs hoogsensitiviteit vastgesteld en wij zoeken nu naar mogelijke oplossingen. Het is natuurlijk, net wat je zelf al zegt, trial and error. Gewoon proberen wat bij je kind past, want wat bij de één werkt, werkt bij de ander averechts. Ook je voorbeeld van de iPad is er zo eentje. Bij onze jongste werkt het juist kalmerend, zich even op één ding kunnen focussen. Terwijl het eerste advies vaak is om dat juist te beperken. Ook wij kennen die explosies na een dag school/opvang. Wij begrepen maar niet hoe het kon dat een bom afging zodra we thuiskwamen. Heel herkenbaar dus 🙂

  1. Cindy Reyns schreef:

   Ze doet binnenkort ook vormingsreeksen in Nederland dus je moet zeker eens gaan! De herkenning alleen al doet deugd 🙂

   1. Klopt, probeer naar de lezing in Eindhoven te gaan in maart. Maar woon in België (grensstreek, dat wel) dus kan beide kanten uit. Ben aan het kijken of ik naar de reeks in mei in Hasselt kan. Voor mij ook net zo ver als Eindhoven 🙂

  2. Cindy Reyns schreef:

   Ze doet binnenkort ook vormingsreeksen in Nederland dus je moet zeker eens gaan! De herkenning alleen al doet deugd 🙂

  3. Cindy Reyns schreef:

   Ze doet binnenkort ook vormingsreeksen in Nederland dus je moet zeker eens gaan! De herkenning alleen al doet deugd 🙂

 2. bonnie schreef:

  Ik ben dus de mama die Cindy meevroeg….en ben heel blij dat ik deze heb gevolgd. Het geeft jezelf als ouder de geruststelling dat het niet aan jou ligt maar dat je gewoon op zoek moet gaan naar de aanpak dat voor jouw kind het beste past. Het geeft zoveel zelfvertrouwen aan ouders/opvoeders/grootouders….want op den duur begin je echt aan jezelf en aan al je goed bedoelde opvoedingsideeën heel hard te twijfelen. Melissa geeft je een hoop handvaten en zoals Cindy ook zegt : je neemt diegene vast die voor jouw en jouw kind van toepassing zijn. Het is soms een beetje zoeken maar je hebt tenminste een afbakening waar je moet/kan zoeken. Veel beter dan met je handen in je haren te zitten en niet weten wat gedaan.

 3. Hoi Dinofamilie! Bedankt om jouw ervaring met deze vormingreeks te delen! Omgaan met iemand met HSP is niet altijd even simpel wanneer je zelf niet hoogsensitief bent. Of omgekeerd uiteraard…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.