Baby Dino Ouder

Genderneutraal tot ik een dochter kreeg…?

genderneutraal

Toen Matteo geboren werd, vulde mijn huis snel met cadeaus in de kleuren blauw en wit. Blijkbaar als je een jongen krijgt, word je beperkt tot 2 kleuren. Maar ik ben een echte kleurenliefhebber waardoor Matteo’s kast snel bijgevuld werd met alle kleuren van de regenboog waaronder ook roze. Toen kwam Vienna en dat genderneutraal zijn werd opeens een uitdaging. Ik vertel je waarom ik roze kleedjes in huis heb en waarom het dik oké is!

Alle kleuren van de regenboog of toch maar roze?

Dat ik rotsvast overtuigd was dat ik niet ging vallen voor het ik-krijg-een-meisje-syndroom werd al snel vergeten. Opeens een meisje in mijn handen en ik kreeg kortsluiting. Ik moest en zou haar eerste jurkje kopen net zoals ik bij Matteo zijn eerste jongensoutfit wilde kopen. Maar in de winkel voelde ik me al snel schuldig als ik iets vasthad. Vooral als het kledingstuk gehuld was in roze. Ik wilde toch net stereotype doorbreken? Alle kleuren van de regenboog voor iedereen? Jongen of meisje, het maakt niet uit?

Ik heb er me echt slecht door gevoeld! Was ik niet haar net een stereotype aan het maken? Ik diegene die altijd riep: Jongen of meisje het maakt niet uit, zolang hij/zij maar draagt wat hij/zij wilt? Diezelfde ik kocht kledij dat typisch voor meisjes was terwijl dromend over haar vlechten en strikjes. Tot ik een verhaal las in een facebookgroep over genderneutraal zijn.

genderneutraal

Eigen keuze

Een mama vertelde dat ze met net hetzelfde sukkelde waarop iemand antwoordde: Er is een verschil tussen roze aandoen omdat je dat een fijne kleur vind dan alleen maar roze suggesties te krijgen en daaruit te moeten kiezen omdat je een meisje bent! Dat was de klik die ik nodig handig. Matteo heeft roze én alle andere kleuren van de regenboog in zijn kast hangen. Ik ga met hem zowel de jongens als de meisjesafdeling in en hij mag kiezen wat hij wil aandoen. Hij heeft een K3 kleedje én broeken in zijn kast hangen maar als het van hem afhangt dan loopt hij het liefst naakt rond. Vraagt hij morgen specifiek om een jurkje dan ga ik met alle plezier winkelen met hem.

genderneutraal

genderneutraal

Dus omdat ik nu roze en jurkjes koop voor Vienna moet ik mij niet schuldig voelen. Dat ik haarbandjes voor haar koop om te matchen met mij en Matteo is omdat ik dat mooi vind. Niet omdat ze een meisje is. Ze staat beeldig in een T-shirt met dino’ s van haar grote broer op haar roze rokje. Dus dat eeuwige mamaschuldgevoel? Dat kunnen we weer een stukje opbergen. Yes!

genderneutraal

Ben jij Team roze, Team genderneutraal of Team alle kleuren van de regenboog?

Kus kus van deze dinosaurus

7 Replies to “Genderneutraal tot ik een dochter kreeg…?”

  1. Hier ook heel veel roze bij ons meisje hoor! Enkel de grote stukken als kinderwagen, autostoel, … hebben we neutraal gekocht voor moest er ooit een jongetje volgen. Gewoon lekker doen waar je zin in hebt!

  2. bonnie schreef:

    Je gevoel volgen! Als mama (en papa natuurlijk ook) geeft je buikgevoel de juiste weg aan. Dikwijls tegen de stroom in maar uiteindelijk blijkt deze toch de juiste keuze!

  3. Ik heb om eerlijk te zijn niet zoveel met genderneutral. Als mijn zoon graag roze wil of een barbie mag dat, maar ik zou het zelf niet stimuleren.

  4. Het maakt mij echt niets uit, toen ze baby was had ik zelf moeite met al dat roze omdat ik niet echt een kleurig meisje ben. Inmiddels moet alles met roze, kleur, glitters en mag het echt geen broek zijn. Ik volg maar en omarm haar eigen smaak.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.