Dino Ouder Zwangerschap

Het nut van een geboorteplan + mijn versie

baby

Na mijn vorige blogpost over het nut van een zelfstandige vroedvrouw  zoals Leentje Van Dijck, wil ik jullie vandaag graag het nut van een geboorteplan vertellen. Bij mijn eerste bevalling heb ik mijn wensen verteld aan de eerste vroedvrouw van het ziekenhuis die mij begeleidde. Wel daar liep het al mis want in een ziekenhuis wordt er eigenlijk altijd constant gewisseld. Dus elke keer terug uit mijn bubbel om vragen te beantwoorden en mijn wensen duidelijk te maken.

Dat pakten we anders aan bij bevalling nummer twee! Deze keer maakte ik een bevallingsplan op met al mijn wensen én maakte ik er ook één voor bij een eventuele keizersnede. Ik deel vandaag mijn twee geboorteplannen om inspiratie te geven en om sterk in je schoenen te kunnen staan want het is JOUW bevalling, niet die van het ziekenhuis of gynaecoloog.

Geboorteplan ziekenhuis

Hoewel ik doodgraag een thuisbevalling wilde, mocht ik jammer genoeg niet wegens mijn bloedstollingsaandoening. Nadat ik die teleurstelling verwerkt had, ging ik dan aan de slag om mijn ziekenhuis bevalling zo veel mogelijk op een thuisbevalling te laten lijken. Dat hield in dat ik zoveel mogelijk wilde bewegen, mocht eten/drinken en vooral met rust ging gelaten worden. Geen 1001 vragen of bij elke shiftwissel toucheren om te kijken hoe ver ik was.

Ook wilde ik na de bevalling zo snel mogelijk terug naar huis. Ik ben geen fan van ziekenhuizen. Ik wilde snel terug naar Matteo en mijn coconnetje als nieuw gezinnetje.

Geboorteplan keizersnede

Hier heb ik hulp gekregen van vriendinnen omdat ik eerlijk gezegd niets durfde opzoeken op het internet. Het internet staat namelijk vol horrorverhalen over bevallingen. Dus leende een vriendin mij haar geboorteplan omdat zij al een keizersnede heeft meegemaakt en nu heel goed wist wat ze wel/niet wilde. Hierop gebaseerd heb ik dit geboorteplan gemaakt. Vooral het punt dat de baby zo snel mogelijk bij mij moest komen, kon mogelijk gemaakt worden dankzij een zelfstandige vroedvrouw. Een tip die ik meegeef!

Spreek af met je partner dat wanneer de baby om welke medische reden dan ook zou moeten weggenomen worden, hij/zij meegaat waarheen de baby gaat.  Zo heeft de baby altijd een ouder in de buurt.  Voor de pas bevallen mama staat een heel team klaar en wordt alle zorg voorzien.

Ook heb ik mijn naaldenfobie gemeld omdat het toch een hekelpunt is voor mij. Ooit tijdens een operatie had ik een hele gemene anesthesist die mijn verdoving moest zetten. Daar heb ik nog steeds een trauma van.

GEboorteplan

Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen inspireren voor een geboorteplan te maken! Laat zeker een reactie achter als je nog een vraag hebt hierover. Zodat jij de bevalling kan hebben die jij wilt 😊

Had jij een geboorteplan bij jouw bevalling?

Kus kus van deze dinosaurus

13 Replies to “Het nut van een geboorteplan + mijn versie”

 1. Ik vind het zo een goede ontwikkeling zo een geboorteplan! Ik had het bij de eerste niet (was in die tijd niet) bij de laatste 2 wel. Was echt heel fijn om zelf wat inbreng te kunnen hebben! Goed en duidelijke blog hierover.

 2. Wij hebben dat bij de eerste 2 niet gehad en dat ging eigenlijk prima. Wel zijn het handige dingen die je op hebt geschreven, dus wellicht dat we het bij de derde toch anders gaan doen

 3. Fijne duidelijke blog. Ik had bij beide bevallingen geen bevalplan, maar zou dit een derde keer zeker doen!

 4. Ook een leuke versie! Ben blij dat het visuele geboorteplan meer en meer gebruikt wordt 😉 bevallen in eigen kracht is zo belangrijk!

 5. Bij de eerste ging ik uit van het goede van de mens. Verkeerd gedacht: traumabevalling.
  De tweede keer met geboorteplan, alsook bij een mogelijke keizersnede, en droombevalling gehad!!

 6. Wel handig om voor jezelf wat dingen op een rijtje te zetten. Ik weet alleen niet of ik de moed zou hebben om het per se op papier te delen met dokters bvb.
  Ik had naar mijn gevoel een zware, maar oké bevalling. Al zou ik het in de toekomst (als ik oooooooit nog eens beval) misschien wel anders willen. Zo’n plan is dan wel een goed ideetje.

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Daarom raad ik je volgende keer zeker een vroedvrouw aan! Ik help zoeken 😉

 7. Slim om ook een plan op te stellen voor als het een keizersnede zou worden. Je weet van te voren niet welke kant het op kan gaan

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Ja, en gelukkig kreeg ik hulp van vriendinnen want google is dan niet je beste vriend…

 8. wij hadden geen geboorteplan maar moet zeggen dat ik het ook niet gemist had. Nu had ik wel twee ‘ makkelijke’ bevallingen.

 9. Nee dat had ik niet. Uiteindelijk heb ik ook twee keizersnede’s gehad dus had ik niet echt veel te kiezen.

 10. Wel op papier gezet wat ik in grote lijnen wilde, maar uiteindelijk ging alles toch anders. Voor een tweede bevalling wilde ik ook weer kijken naar wat ik wel en niet wilde, maar helaas.

 11. Ik had wel heel duidelijk aangegeven wat ik wel en niet wilde. Vooral omdat de eerste bevalling zo slecht was gegaan door slechte communicatie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.