Dino Ouder Persoonlijk

Ode aan mijn home town streekproduct – Kontichs Specfour

Kontichs Specfour

Je kent natuurlijk de Antwerpse Handjes, Lierse Vlaaikes en de Gentse Cubberdons maar mijn dorp heeft óók een eigen dorpsproduct! Namelijk Kontichs Specfour, dat sinds kort ook erkend is als authentiek streekproduct van Kontich. Vandaag laat ik jullie er mee kennismaken zodat je op je fiets springt om het te komen kopen!

Een beetje geschiedenis

Eigenlijk bestaat Specfour al sinds 1927 en werd het door de Kontichse Biscuitier Jos De Backer verkocht in zijn bedrijf. Jammer genoeg door de oorlog en een mislukte doorstart verdween dit lekkernijtje naar de achtergrond. Gelukkig vroeg het gemeentebestuur in 2012 aan onze Kontichse Kring van Heemkunde om in hun archieven te duiken om het oude recept terug te vinden. Om dit recept in de hedendaagse vorm te kunnen gieten kregen ze gelukkige de hulp van CVO Provincie Antwerpen vestiging PIVA. In 2013 werd een bakkerscommisie opgericht om als een echte waakhond te waken over de receptuur en de kwaliteit van het product. Voor nog meer uitgebreide geschiedenisinfo raad ik je hun website aan.

Maar wat is dat nu ‘Specfour’?

Wel, je kan het in het rijtje gevulde Speculaas zetten maar zeg nooit dat het een veredelde speculaas is! Want in ons Kontichs Specfour zitten geen amandelen maar namelijk cocos! Om het helemaal af te maken wordt de bruine speculaaskorst op smaak gebracht met kaneel en Amaretto. Dit lekkernijtje is te koop bij 3 bakkers in Kontich namelijk:

 • Bakkerij Mylemans, Kapelstraat
 • Bakkerij Sint-Rita, Pierstraat 22
 • Bakkerij Peeters, Dorre-Eikstraat 54 => als je hier koopt, kom dan hoi zeggen! Woon daar in de buurt 😉
Kontichs Specfour
Kontichs Specfour

Trotse eigenaars van een streekproduct!

Nu in 2017 is door het huidig gemeentebestuur een heel actieplan opgezet om ons Kontichs Specfour als streekproduct te laten erkennen. Dus kunnen we nu zeggen dat het een Vlaams Streekproduct is en ja daar mogen we nu eens heel trots op zijn!

Zou jij ons Kontichs Specfour eens willen proeven?

Kus Kus van deze dinosaurus!

27 Replies to “Ode aan mijn home town streekproduct – Kontichs Specfour”

  1. Cindy Reyns schreef:

   Niet helemaal tenzij er een bounty met speculaas smaak bestaat 🙂

 1. Hmmm aangezien ik niet van cocos houdt zo qua smaak denk ik dat ik deze aan me voorbij laat gaan haha!

 2. Die zien er echt heerlijk uit! Jammer dat ze alleen daar te verkrijgen zijn, maar dat maakt ze natuurlijk ook echt een ding van bij jouw in de streek! Ik wil ze wel eens proberen!

 3. Ik denk dat ik dit wel lekker ga vinden want ik ben dol op cocos en alles wat in het rijtje van speculaas staat

  1. Ria Van Minnebruggen schreef:

   Het is heel lekkker maar er is bij mijn weten maar één supermarkt die het in huis heeft bij Nagels in Kontich Kazerne Ik heb ernaar gevraagd bij Colruyt , Delhaize en Albert Heyn en daar vallen ze allemaal uit de lucht en kennen ze het niet

 4. Wat leuk dat jullie dorp een eigen product heeft! Het ziet er zeker ook erg lekker uit. Jammer dan weer dat het alleen in jullie dorp verkrijgbaar is 😉

 5. Ziet er heel lekker uit! Ben allergisch voor noten, dus amandelen, dus ik kan dit gewoon eten! Laat kokos nou nét ook een van m’n favorietjes zijn… Jammer dat het zo’n eind weg is, haha.

 6. Och echt?! Ik heb dus jaar en dag in Kontich gewoond, ben er opgegroeid net als mijn man (onze ouders wonen er nog) en nooit van gehoord. Volgende visite maar eens een stop bij de bakker doen want dit ziet er echt super lekker uit!

 7. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alles wat je opnoemde eigenlijk niet ken, maar het ziet er wel lekker uit!

 8. Oh dit klinkt echt heerlijk!! Ik hou van speculaas en kokos! En eigenlijk ook van Amaretto haha. Kan je er eentje opsturen? 😉

 9. MamaPlaneet schreef:

  Nog nooit gehoord van Specfour. Wat een leuk geschreven blog. Klinkt heerlijk!

 10. svanelven schreef:

  Ik ben niet zo dol op kokos, maar toch lijkt dit streekproduct me wel heel erg lekker. Zeker iets om te proberen als ik in die buurt ben!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.