Dino Life Uitstappen

Muziek en bos? Welkom in het Klankenbos!

Klankenbos

Klankenbos

Eindelijk hadden we zon en dinopapa een vrije dag in de week. Dat betekent dat we een uitstapje plannen. Wij, in het Antwerpse zijn enorm verwend met het museumpark Middelheim met kunstwerken. De Limburgers beweren verwend te zijn met het Klankenbos in Neerpelt. Om te bewijzen dat ‘de parking van het stad’ ook iets te bieden had sprongen we in onze auto met picknick en vertrokken we met de zon naar Neerpelt.

Aangekomen hadden we direct onze eerste uitdaging namelijk dat Klankenbos meerdere ingangen heeft. Uit de oranje vogelhuisje namen we een gratis plattegrond waarop de locaties van de klankinstallaties aangeduid staan. Logisch gezien begin je bij 1 maar daar stootten we op het eerste probleem… We hebben 1 nooit gevonden en sukkelden onmiddellijk bij 3. De kaart vonden wij redelijk onduidelijk en je loopt er snel ‘verloren’. Het is niet zo dat je in dat bos kunt verdwalen en dagen onderweg zijn maar als zelfs dinopapa niet correct de nummers kon vinden dan weet je dat het toch niet zo’n duidelijke kaart was. Goed, we besloten de kaart weg te steken en dinopeuter mocht de weg leiden. Echt een mega tip: laat je kind jou leiden. Het is een enorm mooi park waar kinderen volop kunnen spelen.

We hebben niet alle klankinstallaties kunnen doen want dan duurde de wandeling te lang voor onze dinopeuter. Plus om van de parking terug in de stad te geraken moesten we voor 14u terug vertrekken of we zaten vast op de E313…

Springtime in a Small Town – Peter Bosch & Simone Simons

In deze installatie staat de kracht van trilling centraal. Met veren verbonden houten kisten bewegen zodra bezoekers in de buurt komen. In dit complex systeem beïnvloeden kisten elkaar en kunnen kleine bewegingsveranderingen onvoorspelbare klankbeelden opwekken.

Dit is enorm speciaal, je denkt dat het niet werkt tot je dichterbij loopt. Dan begint het enorm te trillen. Hoe meer je beweegt hoe harder dat het trilt. Dit zou je mooi als voorbeeld kunnen gebruiken om aardbevingen uit te leggen. Dinopeuter vond het wel wat eng.

Klankenbos 

Tacet – Hekkenbergarchitects (ontwerp) & Paul Beuk (realisatie)

Een ondergronds toegankelijke geluidsarme glazen kubus, drukt een visuele én akoestische stempel op de omgeving. De aanzienlijke afwezigheid van geluid wijst de bezoeker in de installatie op stilte en het bewust ervaren ervan. De visuele impressie van de omgeving blijft echter ongewijzigd.

Het bos zelf was heel stil –vanaf de scholen terug naar binnen waren- maar als je in zo’n glazen kubus staat hoor je echt niets… Echt waar want dinopeuter was in de kubus gevallen en dinomama die aan de buitenkant foto’s stond te nemen hoorde hem niet. Ideaal om te mediteren in die kubus.

 Klankenbos

Oorsprong – Hans Van Koolwijk

In een reusachtige fluit wordt aan de afgesloten kant wind onder lage druk geblazen terwijl het publiek via de andere kant de installatie kan betreden.

Rond dit kunstwerk hebben we gepicknickt omdat hier meerdere bankjes aanwezig waren en we hebben dit kunstwerk dus wat langer kunnen bezichtigen. Normaal zou je de deur kunnen toedoen zodat je de vibraties echt voelt maar ik kreeg de deur niet toe. Persoonlijk zou ik ook niet weten of ik het wel durf want lijkt me toch wat eng. Ik vond het wel heerlijk om er in te zitten want je kon optimaal genieten van de natuur en zijn geluiden door de spleet van de fluit.

Klankenbos

Klankenbos
picknicken!

Oor van Noach – Robert Lambermon

Het geheel is verbonden met een lange geknikte arm en mondt op de oever in een trompetvorm uit. Hoe hoger het water staat, hoe dieper het Oor van Noach buigt. Zoals de naald van een platenspeler de groef van een langspeelplaat volgt, tast de indrukwekkende creatie het stromende water af

Dit is naast een prachtig stukje houtkunst een kunstwerk dat nooit hetzelfde is. Ik zei tegen dinopapa dat de geluiden nog mooier zouden uitkomen als het zou regenen of net heel veel geregend heeft. Nu waren de klanken zeer zacht.

Klankenbos

Vonden we het klankenbos nu de moeite? Ja maar wel met een dikke vette maar. Ik denk dat het meer de moeite is in de herfst als de natuur zelf meer in beweging is. Het is wel zo: of je nu deze week gaat of volgende maand pas, niets zal hetzelfde zijn, de natuur geeft steeds een nieuwe instelling. Vind ik het zo goed als het Middelheimmuseum? Nee, dat niet. Wij komen daar regelmatig en nog vinden we nieuwe kunstwerken en nieuwe verborgen plekjes.

Klankenbos

Meer praktische info vind je op hun website.

Kus Kus van deze dinosaurus.

2 Replies to “Muziek en bos? Welkom in het Klankenbos!”

  1. Goh zeg, wat bijzonder! Hier zou ik echt best eens naar toe willen. Het lijkt me een hele fijne ervaring. En rustig!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.