Dino Kind Dino Ouder DIY Kleuter Peuter

Het nut van een seizoentafel voor je kinderen

seizoenstafel

Sinds een dikke maand hebben wij een seizoentafel in ons huis. Mooi naast de tv waar dinopeuter zijn tafeltje staat, heeft de seizoentafel een plek gekregen. Vandaag wil ik het met jullie delen waarom het zo leuk en nuttig is voor kinderen.

Antroposofische opvoeding

Zoals jullie weten volg ik niet een duidelijke lijn maar haal ik gewoon het beste uit verschillende opvoedingsstijlen en mix het tot mijn eigen stijl. Maar de seizoentafel heeft zijn roots in de antroposofische opvoeding liggen. Ik heb er ook mijn eigen draai wat aan gegeven zoals: wat heb ik al in huis en wat kan mijn portemonnee aan. Daarin wil ik even een raad geven. Ik weet dat in de antroposofische opvoeding veel met hout en natuurlijke materialen wordt gewerkt maar niet iedereen heeft het budget daarvoor. Daarom dat ik altijd een mix probeer te vinden met wat ik heb, wat ik wil kopen en wat ik kan maken. Dus als je ‘de regels’ niet kan volgen om welk reden dan ook, voel je niet schuldig. De mooiste seizoenstafels zijn diegene die met liefde gemaakt zijn maar vooral waar met nog meer liefde mee gespeeld en gewerkt wordt.

seizoenstafel

Het nut van een seizoentafel

Is eigenlijk heel simpel. Het helpt je kind de kringloop van het jaar te volgen. De seizoenen dus, maar die link zag je waarschijnlijk wel bij het woord seizoentafel. Je kan er ook feesten in verwerken zodat het eigenlijk een jaarkalender op kindermaat wordt. Dinopeuter stelt steeds de bekende ‘waarom’ vragen maar ik merkte ook steeds dat als ik uitleg gaf van waarom de blaadjes op de grond lagen hij dat nog niet echt begreep. Dus besloot ik eindelijk aan die seizoentafel te beginnen. Ik had namelijk een oud wijnkistje al eens blauw geschilderd aan de binnenkant om een seizoentafel te beginnen en dinopeuter gaf aan dat het tijd was.

seizoenstafel

seizoenstafel

Versiering van zolder halen

Ik haalde mijn oude herfst/halloween versiering van zolder, rommelde in dinopeuter zijn speelgoed. Dankzij hulp van de grootouders hun verzameltochten in bos/tuin maakten we een mooie herfsttafel. Wat is hij leuk geworden! Dinopeuter speelt er met veel plezier mee zoals de lampjes aansteken (kaarsen op batterijen wat een uitvinding!), de kabouters komen uit hun huisjes kijken. De diertjes verstoppen zich overal in huis om een winterslaap te doen (of gewoon verstoppertje te spelen). Heerlijk die fantasie van dinopeuter.

Binnenkort gaan we Sinterklaas introduceren om zo stilletjes naar de winter te gaan. Ik kan niet wachten tot dinopeuter zelf zijn seizoentafel gaat beginnen inrichten en uitleg gaat geven aan dinoneefje en toekomstig dinobrusje.

Kenden jullie die seizoentafel al?

Kus Kus van deze dinosaurus.

14 Replies to “Het nut van een seizoentafel voor je kinderen”

  1. Hier hebben ze het op de peuterspeelzaal wel, maar thuis hebben we het niet. Moeten we eigenlijk ook eens doen!

  2. Ik ken het al wel en vind het hartstikke leuk. Wij doen dit thuis ook wel eens samen met de kinderen.

  3. Ik heb gelijk een goed voornemen voor komend jaar. Eerst even verhuizen en dan een plekje als seizoentafel inrichten en niet alleen voordrie dochters. Ook voor mezelf eigenlijk

  4. Wat leuk dat je kind er ook mee speelt. Ik kende het eerlijk gezegd nog niet.

  5. Ik vind dat zo leuk, zag het bij Judith van HipenHot ook. Nu geen ruimte voor maar in het nieuwe huis gaan we dat zeker invoeren!

  6. Ik kende dit fenomeen nog niet, maar dat zal vast komen omdat ik zelf geen kinderen heb. Ik heb dit artikel dan ook meteen even doorgestuurd naar mijn zusje die ze wel heeft 🙂

  7. Ik was me niet bewust van het bestaan van deze tafel ( ik heb geen kinderen). Het ziet er erg leuk uit. Ik denk dat veel kinderen hier dol op zullen zijn.

  8. Heel leuk zo’n seizoenstafel! Op school hebben wij dat ook altijd. Lijkt me ook heel erg leuk om thuis te hebben.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.