Dino Kind Dino Ouder

Sparen voor je kind, hoe pak je dat praktisch aan?

sparen

spaarpot-1

Sparen… je zou het moeten doen maar het is soms moeilijk. Ik beken, het eerste jaar hebben we niet gespaard voor Matteo. Ik was gestopt met werken toen ik zwanger was van Matteo en we moesten opeens van 2 lonen naar 1 loon gaan. Omdat ik zelfstandige kinderverzorgster was, heb ik dus ook geen recht op ouderschapsverlof, tijdskrediet en wat er nog is om thuis te kunnen blijven bij je kind. Maar toch, we kregen het gebolwerkt en we hebben al een jaar overleefd.

Na een jaar hebben we het eens bekeken en zijn we sinds kort ook echt gestart met sparen voor Matteo. Ik vind het belangrijk dat als hij later het nest wil verlaten een klein startbudget heeft net zoals ik heb gekregen van mijn ouders toen ik ging samenwonen met Cedric. Maar hoe pak je dat praktisch aan? Let op er zijn waarschijnlijk nog systemen maar deze werken voor ons.

Spaarpot

Lekker ouderwets maar het werkt! Tegenwoordig heb ik een nieuw systeem met mijn portemonnee; om deze te minimaliseren heb ik nu echt een mini versie (Klik hier meer daarover) Maar in deze versie lukt het me dus niet om meer dan 2€ aan kleingeld bij te steken en zo steek ik dus elke keer geld in Matteo’s spaarpot. Waarom dit systeem? Wel ik betaal bijna altijd met mijn bankkaart, vind dat makkelijk, altijd juist en geen geld in mijn portemonnee. Alleen onze bakker doet niet mee dus moet ik nog 1x per week geld afhalen voor de bakker. Dus dat kleingeld steek ik in Matteo’s spaarpot om te sparen ipv uit te geven. Voor ons werkt dat prima en natuurlijk de centjes die Matteo’s in het jaar krijgt als cadeau die gaan daar ook in.

spaarpot-4

Sparen via de bank

De centjes van zijn spaarpot moeten natuurlijk ook ergens naar toe, dus hebben we ook een spaarrekening van de bank. Maar ongeacht naar waar je gaat, is er nergens nog echt rente dus vergelijken had zelfs geen zin. Maar naast de spaarpot hebben we onlangs ook een vast bedrag dat naar zijn rekening gaat. Toen we zijn overgestapt van Telenet naar Scarlet spaarden we een mooi bedrag uit. Omdat we dat bedrag elke maand al sowieso ‘kwijt’ waren in het verleden en ons budget daar dus op afgestemd is, hebben we besloten datzelfde bedrag op Matteo’s spaarrekening te storten. Er zijn ook mensen die voorbeeld het kindergeld overschrijven elke maand naar de spaarrekening dus dat is ook een optie.

spaarpot-5

Het belangrijkste is niet hoeveel je spaart maar dat je een beetje spaart. Een beetje aan de zijkant houden is altijd een veilige optie ook al stelt de rente tegenwoordig jammer genoeg niets meer voor.

Kus kus van deze dinosaurus!

One Reply to “Sparen voor je kind, hoe pak je dat praktisch aan?”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.