Dino Kind Kleuter Peuter

Technologie voor onze dinopeuter

technologie

Onlangs vroeg ik aan andere mama’s of ze nog leuke apps kenden want ik was de app Kaatje een beetje beu. Ik kreeg als reactie van een mama: Kan jouw kind niet zonder tablet? Ik vind dat toch geen goede vooruitgang al die technologie. Om te beginnen: dinopeuter kan perfect zonder tablet maar we verbieden het hem niet. Ik heb er mijn redenen voor en vandaag leg ik die uit aan jullie lieve lezers.

Geschiedenisles van de familie Reyns

Eerst neem ik jullie zo’n 26 jaar terug in de tijd naar een verhaal dat mijn mama altijd vertelde over mijn zus. Mijn zus kon op 2 jarige leeftijd de videorecorder met gemak bedienen.  Technologie had geen geheimen voor haar. Ze wist zelf hoe ze de tv moest opzetten, video insteken en aanzetten. Zo kon ze zelf een video kijken wanneer ze wilde. Ze had het opgepikt van de momenten dat mijn mama even een videoband opzette toen ze hoogzwanger was van mij zodat ze even een uurtje kon zitten. Goed, nu neem ik jullie terug naar onze tijd. Ik geef mijn bijna 2 jarige (of 21 maand voor diegene die zo tellen) een tablet. Hij ontgrendelt die zelf, neemt een app naar keuze en is daar 10 minuten rustig mee bezig zodat ik even kan uitblazen.

Toen, 26 jaar geleden, vonden mensen het knap dat mijn zus dat kon maar als ik zeg dat mijn peuter eigenlijk echt wel zot goed met die apps kan omgaan dan krijg ik kritiek. Er zijn verschillende onderzoeken geweest dat peuters niet tegen al die schermtijd kunnen want ze worden er passief door. Wel ik ben geen onderzoeker maar ik ben een ouder met een gezonde dosis verstand. Om te beginnen is overdaad nooit goed, dinopeuter zit geen uren op de tablet of tv maar op gecontroleerde momenten.

Regendagen? Welkom technologie!

Zeker op regendagen zoals op het moment dat ik dit nu schrijf zijn mijn ideeën soms op. Ik heb net een dinopeuter die niet alleen wil/kan spelen en als je voor de 1000ste maal de treinsporen in elkaar terug steekt dan wil ik even 5 minuten in de zetel zitten om uit te blazen en dan krijgt hij de tablet. Als ik zie hoe hij er mee kan spelen ben ik altijd onder de indruk hoe snel hij linken maakt; hoe hij iets kan uitspelen. Hij heeft bijvoorbeeld een duplo app over treinen en kreeg deze kerstmis de duplo trein ook in het echt van zijn tante. Ik kan je verzekeren dat hij na 1x die app te spelen, de tablet weglegt omdat hij met de echte trein wil gaan spelen.

Of nog een mooi voorbeeld, hij is enorm fan van de Kaatjes app. Daar is een onderdeel in met dieren en als je lang genoeg duwt op de vogeltjes begint de vogeltjesdans. Enorm grappig want we zijn hem die ook aan het aanleren dus hij drukt steeds terug op de vogeltjes tot de muziek begint zodat hij kan dansen. Hilarisch.

technologie

Mijn zus die 26 jaar geleden al zo’n technologie krak was? Die is nu nog steeds enorm technologisch ingesteld. Ze kon als 6 jarige de diepvriezer bij de beenhouwer uitzetten door het kinderslot te kraken. Op 12 jarige leeftijd had de gameboy geen geheimen meer voor haar. Ze kon Engels spreken door de bijhorende spelletjes te spelen.

Multitasking to the next

Nu nog verbaast ze me als ze haar laptop opzet om World Of Warcraft te spelen, ze communiceert met mensen uit Nederland en ondertussen eventjes 10 appels te haken voor haar werk allemaal tegelijk.

Multitasking to the next level want toen haar zoontje geboren was. Die sliep aan haar borst deed ze dat er gewoon nog even bij. Dus als ik kijk naar mijn zus hoop ik dat Matteo in haar voetsporen zal treden.

Door technologie toe te laten in zijn leven maar een mooi evenwicht te vinden met fysiek speelgoed. Door af en toe los te laten in de tuin denk ik wel dat het goed komt. Onze moeder schopte ons met regelmaat buiten en ik kan je vertellen: het aantal kampen dat we gebouwd hebben is niet meer bij te houden. Dus dat gezond verstand? Dat zit wel goed.

Interesse in een app? Klik op de afbeelding en je word doorgestuurd. Je bent welkom!  

Kus Kus van deze dinosaurus.

9 Replies to “Technologie voor onze dinopeuter”

  1. Joh, ik heb de tv ook altijd als bewegend behang aan gehad voor de kinderen. Lekker overvoerd dus als je de opvoedmaffia wilt geloven.
    En mijn kinderen? Die kunnen heel goed lekker hangen voor de tv óf hem voor kennisgeving aannemen en lekker gaan kleuren/knutselen/buiten spelen/iets anders gaan doen.

    1. Cindy Reyns schreef:

      Ja, hier staat vaak tv op maar wij hebben geen kabel meer dus wij streamen Youtube en ik heb een afspeellijst gemaakt met favo liedjes. Dat is hier het swingpaleis :p

  2. Onze dochter van 4 speelt ook wel eens eens een spelletje op de iPad. Of kijkt een hele film uit, of luistert naar hoorspelen. Hier geldt de regel: het mag om de dag. Maar als er vriendjes komen spelen, wil ik écht niet dat ze voor een scherm zitten, dan moeten ze samen spelenspelenspelen.

  3. Toen mijn kinderen opgroeiden was de iPad nog niet zo ingeburgerd. Maar ik vind dat er veel apps zijn die echt heel leuk zijn en leerzaam bovendien.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.