Dino Ouder

Top 5 feministische vlotte lectuur

Top 5 feministische vlotte lectuur Woman in battle damn honey Persepolis wereldwijven The Mental load

Ik noem mezelf een feminist en ben dan ook constant op zoek naar lectuur om bij te leren. Waar sommige kunnen genieten van dikke boeken feministische lectuur (ik ook soms) kan een vlot boek of graphic novel ook wel smaken. Vooral als je net in de feministische wereld instapt kan de drempel hoog zijn. Daarom vandaag mijn top 5 feministische vlotte lectuur.

Dit artikel bevat affiliate links

1) Woman in battle – Marta Breen & Jenny Jordhal

We beginnen bij het begin! Namelijk de grote feministische evolutie die 150 jaar geleden begon. De graphic novel laat verschillende starten zien zoals die van de suffragette movement maar ook religieuze feministische acties zoals die van Táhrih in Iran. Ook bespreken ze baas in eigen buik problematiek en gaan zo naar de Stonewal raid die het begin van de LGBTQ+ ontketende.  Internationaal bekroond maar nog te weinig bekend in België. De illustraties zijn steeds met 1 hoofdkleur ingekleurd wat het verhaal meer diepgang geeft!  

2) Damn Honey

Damn Honey is the friend die je altijd wilde hebben! Diegene die altijd zegt wat je precies moet zeggen als er iemand (weer) met een seksistisch/racistisch/… opmerking komt. Hun positief pleidooi is geschreven om je een feministiesche wake-up call te geven dat je gewoon lekker doet wat jezelf wilt! Het boek bedraagt maar 83 pagina’s waardoor je het in 1 ruk uitleest. Nog niet genoeg van? Luister zeker naar hun podcast of hun nieuwste boek: Heb je nu al een vriend?  

3) Persepolis

Ik heb de filmversie als 16 jarige gezien en ik kan me nu nog steeds heel die film herinneren. Dat met mijn mommybrain zegt genoeg hoeveel indruk het heeft achter gelaten. The graphic Novel van Persepolis is gewoon een aanrader omdat het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show is. Het is heel moeilijk om je in te leven hoe een kind in constante onderdrukking en oorlogsgeweld leeft toch op hun eigen manier rebels proberen te leven zonder vermoord te worden.  De graphic novel zelf is in het zwart/wit met simpele tekeningen maar dat maakt het net rauw genoeg om je helemaal in te leven. Ik vind dat dit onder feministische lectuur valt omdat het kernwoord van feminisme equality is voor iedereen ongeacht gender. Zij vecht samen met haar vrienden om een beter leven voor iedereen, ook diegene die een ander geloof/overtuiging hanteren.

4) Wereldwijven Vol I – Pénélope Bagieu  

Wereldwijven is een graphic novel die 15 onafhankelijke vrouwen bespreekt. Pénélope beschrijft op redelijk vrolijke manier over de lef van deze vrouwen om de wereld te willen veranderen. De verhalen zijn simpel getekend met steeds 3 hoofdkleuren waardoor het geen schreeuwerige bedoeling word wat lezen veel aangenamer maakt. Door deze stijl vind ik dat het niet leest zoals een superhelden stripverhaal maar een informatief stripboek. Zelf zijn mijn favoriete Clémentine Delait, de vrouw met de baard en Wu Zetian, keizerin. Die laatste belichaamt wat veel vrouwen overkomt: De geschiedenis positief veranderd hebben maar worden in de geschiedenisboeken neergeschreven met karaktertrekken die elke mannelijke leider ook heeft maar ze minder kunnen aanvaarden omdat ze een vrouw is. Of nog erger alle vrouwen die in de geschiedenis iets bereik hebben worden door anderen opgeëist waardoor zij alle credit krijgen.   

5) The Mental load, A Feminist Comic – Emma

Dit is het stripboek dat je partner/collega/familielid cadeau kan doen of stiekem verstoppen in de wc om je dagelijkse struggels beter te laten begrijpen. Geloof me, ik heb meermaals bij deze stripalbum gedacht: IK MOET DIT NU AAN CEDRIC LATEN ZIEN! Hoe vaak dat Emma er boenk op zit met haar hersenkronkels. Ook doet ze aan zelfreflectie want in Hoofdstuk 6: The Wonderfull Tale of Mohamed vertelt ze over hoe ze vroeger eenzijdig dacht maar door ervaringsverhalen te horen van de andere kant heeft ze haar mening moeten bijschaven.

Zelf vond ik hoofdstuk 11: Chill out dat over de sociale controle over emoties gaat echt een eyeopener over hoe je door je gender onderdrukt word door emotionele chantage. Het openingshoofdstuk You should’ve asked is enorm herkenbaar tussen partners. Dit komt nog meer aan de orde wanneer je kinderen krijgt. Over de mentale lading die 1 van de 2 partners  -ik ga eerlijk zijn meestal de moeder- draagt maar je niet onder woorden krijgt. Laat je partner bij aankoop verplicht dit hoofdstuk lezen. Dan zal je partner betere inzichten hier in krijgen.

Zo dit was mijn top 5 ! Ondertussen heb ik nog een aantal gelezen maar die zijn voor de volgende keer. Als jij nog aanraders hebt laat het me zeker weten hieronder in de reacties of via instagram. Ik word graag geïnspireerd door anderen.

Kus kus van dinosaurus

Sommige links in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat als jij via mijn website een aankoop doet, wij een percentje krijgen. Voor jou verandert er niets aan de prijs maar je steunt hierbij Dinos eten Koekjes! Dus dankjewel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.