Dino Ouder Kleuter

Twijfel over start kleuterschool – Update

kleuterschool

Een maandje geleden had ik een kleuterschoolvraagstuk geplaatst. Weet je totaal niet waar ik het over heb, wrijf de laatste feestconfetti uit je haren en klik hier om even bij te lezen. Maar na wikken en wegen en met mensen te praten is er een besluit uit de bus gekomen. Vandaag vertel ik in deze kleuterschool update welk besluit we hebben genomen. Hij start in de kleuterschool…

Niet in februari maar in september

Haal de hooivorken en fakkels maar boven anti-kamp… Nee even alle gekheid op een stokje, de meningen waren serieus verdeeld in 2 kampen. Ik heb zowel verwijten als complimenten gekregen over mijn gedachtegang maar dat krijg je dus als je je mening deelt in het openbaar. Ik kan tegen opbouwende kritiek maar niet tegen een verwijt zoals: je ben een slechte moeder omdat je hem niet loslaat. Dus daar wil ik nog een paar woordjes over kwijt in deze kleuterschool update.

mama en kind

Geen slechte moeder omdat ik “moeilijk” doe

Die definitie mag je trouwens zelf invullen, wat jij een “moeilijke” moeder vindt, maar omdat ik nadenk over voor- en nadelen heeft niemand het recht om mij “moeilijk” te noemen. Ik heb de LUXE dat ik thuis kan blijven voor Matteo en dat gebruik ik dan ook. Hij is er intellectueel waarschijnlijk helemaal klaar voor. Hij kan je onder tafel praten, is zindelijk en redelijk zelfstandig (als hij zin heeft) maar emotioneel is hij er niet klaar voor de kleuterschool.

Soms vergeten ik en manlief hoe jong (oud?) hij nog is. Tot hij met leeftijdsgenootjes speelt en andere ouders er ons op wijzen wat hij eigenlijk allemaal al kan. Maar emotioneel loopt hij volledig vast als hij zich niet veilig voelt of wij hem ergens achter laten. Of dat binnen 7 maanden anders is? Dat heeft mijn glazen bol nog niet laten zien maar op 7 maanden tijd kan hij zo’n sprongen maken dat hij er helemaal klaar voor is op emotioneel vlak.

zwanger

Nieuwe gezinssituatie

Dat er ook praktische overwegingen zijn zoals een zwangerschap met bijhorende bekkeninstabiliteit heeft de doorslag gegeven. Ik was in het oorspronkelijk plan diegene die de schoolrun ging doen. Halve daagjes kleuterschool ging laten gaan zodat hij rustig kon opstarten en dat hij in de namiddag de tijd en ruimte had om te ontprikkelen. Wel… ik geraak soms nog niet tot op het einde van de straat van de pijn terwijl ik op andere dagen kan rondhuppelen. Ik zou hem in de voor- en nabewaking kunnen laten gaan, gebracht door manlief. Maar dan weet ik dat het gewoon te veel wordt voor Matteo.

De praktische redenen rond de baby hoef ik jullie natuurlijk niet uit te leggen. Bedoel hoe geraak je met je fiets en een baby aan de schoolpoort? Dat was voor ons de 3de reden waarom we hem pas laten starten in september. Dus gaan ik en Matteo nog genieten met ons tweetjes van die laatste maanden samen. Om dan hopelijk te genieten van ons nieuw gezinnetje.

Zodat we er in september fris en met een gemotiveerde 3 jarige, fitte maar emotionele ouders en gelukkige 5 maanden oude baby aan de schoolpoort staan!

Kus kus van deze dinosaurus

12 Replies to “Twijfel over start kleuterschool – Update”

 1. Is geen gemakkelijke beslissing. Ik ben er voor Jérémy nog niet helemaal uit… zoals je zegt is het een persoonlijke beslissing. Ik heb ook al mn portie “meningen van mensen” gekregen en ook al weet ik dat ze het niet slecht bedoelen, het brengt me soms fameus in de war. Ik ben dan soms ook enorm beinvloedbaar… : ) ik ben blij dat je voor uw eigen de beslissing genomen hebt! Zoals je het beschrijft lijken het alvast al leuke vooruitzichten : ) toi toi nog met je zwangerschap! X

 2. Goed dat je beslist hebt! In jouw situatie zou ik wellicht hetzelfde doen. Het is ook veel praktischer om thuis te blijven met twee kindjes dan met een baby de ochtendrush te moeten doen. Dat half jaartje maakt voor Matteo echt geen verschil. Twee en half is sowieso vroeg vind ik, en zeker niet alle kinderen zijn dan al schoolrijp op alle vlakken. Niets mis met je hart volgen

 3. Ik begrijp dat dit een hele lastige beslissing is maar je moet doen wat goed voelt voor jou/jullie de rest van de wereld heeft niets te maken met die beslissing 😉

 4. Fijn dat je er uit bent! Er is niets mis mee om je kind nog wat langer thuis te houden als dit beter voor je kind is en ook praktisch gezien het handigst is. Trek je niets aan van mensen die gemene dingen zeggen!

 5. Fijn dat jullie eruit zijn. Heerlijk duidelijkheid voor jezelf! En wat anderen betreft, ach ze staan niet in jouw schoenen en komen je ook niet helpen. Lekker laten kletsen

 6. Het is vooral fijn dat jullie nu een duidelijke keuze hebben kunnen maken! Zo lang je er zelf maar achter staat toch 😉

 7. Laat iedereen maar een oordeel hebben. Als moeder ken je je eigen kind en gezin toch het beste. Sterkte met je zwangerschap!

 8. Wat ontzettend naar dat mensen zo hebben gereageerd! Moeilijk? Daar ben ik het niet mee eens… Je bent een moeder die nadenkt over wat het beste is voor haar kind.

 9. Laat die mensen maar praten, want alleen JIJ weet wat het beste is voor je kind. Ik vind het goed dat je ook aan zijn emotionele kant denkt en hem de kans wil geven om hierin te verbeteren. Dat zal natuurlijk tijd nemen, maar dat komt wel goed ☺️.

 10. MamaPlaneet schreef:

  Ik vind je absoluut geen slechte moeder. Wees blij dat je naar je kind kijkt en wat het beste is voor je kleine en niet vlekkeloos doet wat anderen doen en wat men van je verwacht.

 11. Wow, gaan kinderen in België met 2,5 jaar alle dagen naar de kleuterschool? Dat moet ik even laten bezinken…

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Ja ik vind persoonlijk het Nederlands systeem beter met de peuterzaal dat je niet elke dag hoeft naar toe te gaan een veel aangenamer systeem… En dan op 4 jaar starten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.