Dino Kind Kleuter

Twijfel over start kleuterschool

kleuterschool

Dinopeuter zal/zou normaal gezien in februari mogen starten in de kleuterschool. In België mag je starten op 2,5 jaar in het basisonderwijs. Waar ik eerst enorm overtuigd was om hem naar school te sturen want hij is er TOTAAL klaar voor, begint nu de twijfel te komen. Vandaag vertel ik waarom ik 180 ° gedraaid ben.

Klaar voor de kleuterschool !?!

Definieer ‘klaar’. Iedereen heeft er zijn mening over. Volgens de website van Kind & Gezin kan je deze vragenlijst gebruiken

1) Kan het kind al een aantal uren zonder zijn ouders?               

Ja, maar daar is een grootouder die hem opvangt als hij weent. In de kleuterklas is dat een juf met nog kinderen… die ook waarschijnlijk verdrietig zijn. Die ook aan haar dagplanning moet beginnen voor de kinderen die er al sinds september zitten.

2) Begrijpt het kind dat het straks weer opgehaald wordt?     

Ja maar lees vraag 1

3) Is het kind voldoende taalvaardig om zich verstaanbaar uit te drukken? Heb je dinopeuter al ontmoet? Die praat me gewoon onder tafel….

4) Begrijpt het kind korte opdrachten? Ja, maar iets met selectief doof zijn… typisch peutergedrag

5) Begrijpt het kind andere volwassenen als die hem iets vertellen of vragen? Ja

6) Kan het kind zelfstandig eten en zijn jas aan- en uittrekken? Eten wel, met de jas zijn we eigenlijk nog niet bezig geweest. Die vervloekte winterjas is geen makkie vind ik.

Maar volgens zijn omgeving is hij er klaar voor. Hij praat, geeft typisch kleutergedrag aan en is eigenlijk zo zelfstandig dat ik me soms afvraag wat ik hier nog doe. Maar tegelijk is afscheid nemen elke keer een drama waar zowel mama als zoonlief hun harten breekt. Plus ze zijn nog MAAR 2,5… Emotioneel nog niet klaar om gescheiden te worden voor een kleuterschool vind ik.

Hop naar school?

Maar wanneer dan wel?

Goh, vind ik een moeilijke. Zoals jullie weten kan er op een half jaar véél gebeuren. Misschien vind ik hem er pas klaar voor op 3 jaar. Misschien zelfs pas nog later… Je kan niet zeggen dat ELK kind klaar is om op 2,5 jaar naar school te gaan. Zo simpel is het. Geloof me ik heb een hele leuke school gekozen waar ik me echt goed voelde tijdens de rondleiding maar toch knaagt er iets om hem al te sturen.

Als thuisblijfmama heb ik de luxe om hem toch een beetje langer thuis te laten. Normaal hebben we op 14 december een klasdagje waarop ze eens mogen langskomen om kennis te maken met de juf en de kleutertjes die in hun klasje gaan zitten. Dat gaat we wel doen om eens te kijken hoe dinopeuter reageert.

matteo

Mijn opties

Een 1ste optie is hem te laten starten in februari en dan te bekijken hoe het loopt. Maar het idee dat ik hem 9/10 kansen schreeuwend moet achterlaten staat me echt tegen en dat samen met zwangerschapshormonen komt helemaal niet goed

Een 2de optie is hem pas te laten starten in september en dan verder te kijken of hij er klaar voor is. Toch mijn buikgevoel volgen en hem wat later laten starten. Kan het zijn dat ik in september koud water vrees krijg? Die kans bestaat, maar toch als ik mijn buikgevoel volg ben ik meestal juist.

Is er een pasklare juiste oplossing bij een instap in de kleuterschool? Nee, denk het niet… Gewoon afwachten tot die 14 december en dan een beslissing nemen. Maar ik houd jullie op de hoogte over onze beslissing!

Hoe besliste jullie wanneer het tijd was dat jullie kind klaar was voor de kleuterschool?

Kus kus van deze dinosaurus

19 Replies to “Twijfel over start kleuterschool”

 1. sharona schreef:

  Ik snap je dilemma wel. hier ging dochterlief met 2.5 naar de peuterspeelzaal. Ze vindt het fantastisch, maar ik ben stiekem wel bkij dat het maar 3 dagdelen zijn. Kan ik thuis nog lekker van haar genieten. School komt wel met 4 jaar. Maar dat is een verschil tussen België en Nederland.

  1. Cindy Reyns schreef:

   Ik mis zoiets als een peuterspeelzaal zoals bij jullie…

 2. Lastig hoor, hier gingen ze natuurlijk met 4 pas naar de kleuter school en dat vond ik vroeg zat. Vanaf twee zaten ze 2 ochtenden ops peuterspeelzaal en daar hadden ze het prima naar hun zin.

 3. Ik had altijd wel het idee dat ze er klaar waren rond 2,5. En de start is vaak een beetje lastig. Ik beschouwde dat als een natuurlijk iets. Niet als signaal dat ze er niet klaar voor waren of zo.

 4. Ik vind het echt vroeg hoor, 2,5 jaar. Nomi is toen ze 2 jaar en 2 maanden was begonnen op de peuterspeelzaal. Dar was ze wel echt klaar voor, maar dat is maar 2 ochtenden in de week.

  1. Cindy Reyns schreef:

   Ja in België ga je dus op 2,5 al naar school. Je mag halve dagen doen maar het liefst hebben ze wel dat je echt 5 dagen in de week komt. Veel te veel voor zo’n kleintje

 5. susanvanzoetisgoed.nl schreef:

  Ik heb geen idee wanneer ik dat ga doen… Zelf pas met 4 jaar naar school gegaan en daarvoor altijd lekker bij mama! Ligt ook echt aan het kind, denk ik…

 6. bonnie schreef:

  Wat heerlijk herkenbaar!! We hopen allemaal dat onze kinderen als sterke zelfstandige, goed in hun vel voelende, personen opgroeien….waarom is het dan zo verdomd moeilijk om ze los te laten. Want dat is de grote stap naar de kleuterschool. Voor het eerst echt helemaal loslaten. De vraag zou beter zijn “wanneer zijn de ouders klaar?” Maar bedenk wel dat het dikwijls zo is dat hoe meer vrijheid je geeft hoe meer ze terugkeren naar die vertrouwde omgeving. Hoe meer je ze vastknijpt hoe meer kans je hebt dat ze zich afweren. En ik bedenk mij net hoe het bij jullie was….sta je daar aan de schoolpoort te blinken dat je kindje “groot” wordt, stappen ze de schoolpoort binnen zonder omkijken. Een wenend kind achterlaten is niet leuk maar dit ook niet. En bedenk bij de meeste is het wenen vlug gedaan. Zij overleven het echt wel en de ouders tenslotte ook. Het feit dat je er als mama en papa zo moeilijk bij hebt getuigt natuurlijk alleen maar van de onvoorwaardelijke liefde die je hebt voor je kind.

 7. Emma is pas gestart op haar 3 jaar. Zij was er echt niet klaar voor op 2,5jaar. Tov onze jongste die was er helemaal klaar voor op zijn 2 jaar zelf

 8. ach na een week zijn ze boos dat je ze ‘al’ komt halen, want het is zo leuk in de klas bij al die kindjes… wel een heel moe kindje dan s avonds thuis. Je kan hem ook s middags gaan halen… met halve dagen laten starten… met de kans dat je hem om half 2 opnieuw aan de schoolpoort afzet…want het is zo fijn in de klas. Het is voor de ouders vaak moeilijker heb ik de indruk… klein en dapper zijn ze. En zo fier dat ze naar de grote school mogen. Heb je paar uur extra rust per dag op het einde van je zwangerschap is dat misschien ook welgekomen?

 9. Lastige keuze, maar gewoon je gevoel volgen! En inderdaad goed dat je wel gaat kijken en kijken hoe hij reageert. Hier beginnen de kids met 2,5 met twee dagdelen op de peuterspeelzaal, ik moet er niet aan denken dat de jongste iedere dag al op school zou zitten.

 10. Bij ons werkt het natuurlijk iets anders, maar hier gingen de kinderen van kleins af aan al naar een dagverblijf. De oudste heeft er gezeten toen hij vier was en naar de basisschool ging. Wij hebben dan niet de keuze, dan moeten ze gewoon. Tranen met tuiten heb ik gehuild. De jongste ging naar de peuterspeelzaal het afgelopen jaar. Daar waren ook wel kindjes die het afscheid heel lastig vonden maar als je er dan 2 minuten later even naar binnen keek, was het allemaal weer over.

 11. Dat is zeker een lastig dilemma. Eerst een of twee daagjes in de week is zeker niet mogelijk?
  Hier gaan ze met vier naar school en zijn ze vanaf vijf leerplichtig. Dus niet voor de keuze gestaan. Wel gingen ze hier al vrij vlot drie en nu vier dagen naar de opvang.

  1. Cindy Reyns schreef:

   We zullen zo zeggen dat scholen liever hebben dat je 5 dagen ineens komt maar dan halve dagen…

 12. Hier in Nederland beginnen kinderen met 4 jaar pas echt aan vijf dagen per week. Nu zitten onze meisjes op de peuterspeelzaal (vanaf 2 jaar) en dat vinden ze fantastisch, maar is slechts twee ochtenden per week natuurlijk. Kan me je gevoel zo goed voorstellen, lijkt me heel lastig en zou waarschijnlijk ook tegen mijn moedergevoelens indruisen. Eigenlijk heb ik daarom maar één advies: luister naar wat je gevoel je zegt. Niet ieder kind is klaar voor een hele week school, als jouw kindje wat langer nodig heeft dan is daar niks mis mee toch? Neem de tijd die hij nodig heeft. Hij zal nog de rest van zijn leven kunnen leren! Sterkte met de beslissing.

 13. Wat lastig! Ik snap je twijfel wel, vooral vanwege de hoeveelheid in een keer. Mijn oudste is met 2 jaar ook naar de peuterspeelzaal gegaan, 2 en later 3 ochtenden en dat is prima gegaan, maar dit lijkt me inderdaad veel. Ben je er inmiddels al uit?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.