Dino Ouder Ouder Persoonlijk

Verschillende politieke mening in 1 gezin… hoe dan?

familie

Sommige mensen weten dit niet maar ten huize van dinosetenkoekjes zitten we met verschillende politieke meningen. Zeker sinds dinopapa Cedric in de (gemeente) politiek wilt,  gebeurt het dat er stevige discussies aan de eettafel ontstaan. Maar onlangs kreeg ik de vraag van een paar vrienden: hoe overleef je dat toch in godsnaam? Dat het nog niet tot een scheiding is gekomen hierdoor! Wel ik ga je vandaag vertellen hoe je met verschillende politieke mening toch een goed huwelijk kunt hebben.

 Geel, groen of toch maar blauwe politiek?

Waar Cedric voor de N-VA koos heb ik eerder een voorkeur voor de tegenovergestelde kant, wat dus links is. Mijn politieke keuze is op verschillende niveaus anders dus echt een partij kan ik niet neerschrijven. Ik bekijk dat elke verkiezing opnieuw maar meestal zit ik wel aan de linkse kant terwijl Cedric rechts is en blijft.

Is het moeilijk? ABSOLUUT! Cedric heeft het eens beschreven als: “Uitputtend om een partner te hebben die totaal anders denkt. Maar het houdt je scherp!” Waar hij thuiskomt met: N-VA heeft X gezegd dan kom ik af met mijn vragen. Waarom? Hoe dat? Welke bron? Wat vind je er nu zelf van? Discussiëren doen we vaak en in het begin mondde dat meestal uit in een stevige ruzie omwille van verschillende politieke mening. Want hoe kan je nu toch in godsnaam zo denken (dat dachten we dus allebei over elkaar) Maar na een tijd zijn we overeen gekomen dat we niet overeen moeten komen. Agree to disagree is onze stopzin als we blijven discussiëren.

dino familie

Maar hoe overleef je het dan?

Het heeft even geduurd voor we een systeem vonden dat werkte voor ons. Om te beginnen: Humor! Soms als we echt in een stevige discussie komen over onze politieke mening en we hebben het gevoel dat het ruzie wordt dan beginnen we te overdrijven. Ik begin over dictators en sekteleiders en hij begint elk cliché boven te halen over groene mensen. Dan weten we dat het tijd is om onze stopzin te zeggen.

Tijdens discussies merkten we soms ook op dat we gewoon te weinig weten over het onderwerp. De waarom vraag kon niet beantwoord worden. Gelukkig zit ik in mamagroepen die enorm divers zijn en kon ik al vaak hulp vragen bij hen, zoals tijdens een hoofddoeken discussie. Als je niet voldoende info hebt kan je geen mening voor jezelf vormen. En ja, Cedric kan op sommige punten van mening verschillen met andere mensen binnen zijn partij, voornamelijk dan op lokaal vlak. Maar hij krijgt wel steeds de ruimte om zijn mening intern uit te dragen en er over te discussiëren. Want is politiek niet net een compromis zoeken tussen die verschillende meningen waar iedereen zich goed bij voelt?

Kinderen en politiek?

Daarin zijn we wel moeten overeenkomen. Zo mogen ze van mij geen lidkaart hebben van een partij tot ze zelf kunnen kiezen, dat zal rond 16 jaar zijn denk ik. Maar we gaan wel met Cedric mee naar N-VA evenementen, als het gezin welkom is, want we steunen hem. Onlangs hadden we een discussie over wat als ons kind wilde brossen voor het klimaat. Hij vond dat ze dat in het weekend moesten doen en gestraft moesten worden. Ik vond het goed dat ze op de barricade zouden staan voor hun overtuiging. Dat zijn de momenten dat je moet overeenkomen. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat als ons kind zou brossen voor het klimaat er een straf zou aanhangen. Bvb: vuilnis rapen in het bos. Als hij/zij het daarna toch zou blijven doen betekent dat dat hij/zij er echt voor gaat en dan moet je je kind echt loslaten en steunen in zijn/haar overtuigingen net zoals ik Cedric steun.

Als je nog vragen hebt mag je zeker ze hieronder stellen. Ik zal ze eerlijk beantwoorden.

Kus kus van deze dinosaursus

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.