Baby Dino Kind Dino Ouder Zwangerschap

Waarom met een zelfstandige vroedvrouw bevallen geweldig is! #positiefbevallingsverhaal

vroedvrouw

Toen ik bevallen was van Matteo wilde ik het bij een eventuele 2de kind totaal anders aanpakken. Ik stoorde mij aan het constante gewissel van mensen. Elke keer uit mijn bubbel gehaald worden om bepaalde mensen op de afspraken te wijzen is nefast om rust te behouden tijdens de weeën. Dus wanneer ik terug zwanger was werd de keuze snel gemaakt en kozen we voor het Geboortehuis de Zon te Vliersel. Vandaag vertel ik mijn positief bevallingsverhaal, want het moet niet altijd horror zijn. Plus waarom met een zelfstandige vroedvrouw bevallen in het ziekenhuis geweldig is!

Persoonlijk contact met je vroedvrouw

Het eerste pluspunt is dat je heel je zwangerschap, bevalling en nazorg deelt met 2 mensen. That’s it. Die twee vroedvrouwen volgen je intensief op en praten verder dan alleen over dat babytje in je buik. Hoe het met jouw persoonlijk is, je angsten of vragen. Echt alles mag je vragen en ze nemen er de tijd voor om je te begeleiden. Je ziet de gynaecoloog 2x namelijk bij een 20 weken echo voor de grondige controle en op 35 weken om te zien hoe de baby ligt en je klaar bent voor de bevalling.

Nog zo’n pluspunt was dat bij een 2de kind  een grote kans bestaat dat je 1ste kind mee moet naar al die afspraken. Dinopapa ging mee naar een aantal of toch de belangrijkste maar meestal was het dinokleuter en ik samen. Waar de meeste mensen doodsangsten uitstaan als een kind rond de mama hangt tijdens het bloed prikken, bleven de vroedvrouwen rustig en betrokken dinokleuter mee in het prik gedeelte. Of de momenten waarop de vroedvrouw grote broer mee liet zoeken met de doppler om samen naar de baby te kunnen luisteren….zooooo mooi.

vroedvrouw

Positief bevallingsverhaal

Daarom kan ik wel zeggen dat ik een positief bevallingsverhaal heb, weliswaar kort in woorden. Op 21 maart om 1u in de nacht zijn mijn weeën begonnen. Deze kwamen met vlagen wat soms wel frustrerend was, want stiekem ben je op 39 weken wel die zwangerschap een beetje beu en wil je die baby EINDELIJK eens vasthouden. Het ene uur kwamen ze bijna om de 5minuten om daarna pas om het uur te komen. Dit spelletje duurde 24u… Ja, je leest het goed. Na 24u was ik het een beetje beu en belden we de vroedvrouw op. Rosanne die van wacht was, gaf wat tips mee zoals een andere houding of een lekker badje. Deze een half uur uit getest.

Niettegenstaande de weeën zeer onregelmatig op en af gingen, vond ik ze toch als enorm sterk alsof we richting persweeën begonnen te gaan. Dus werd Rosanne opgebeld. Zij verwittigde de andere vroedvrouw. Leentje woont namelijk ook in mijn dorp en wilde graag de bevalling begeleiden. 10 min later stond ze aan onze deur. Ze zag inderdaad dat mijn weeën onregelmatig waren maar toch sterk. Ze besloot te voelen en wat bleek ik was toch al 6cm. Ik herinnerde mij dat bij de bevalling van Matteo ik bij 7cm een momentje had dat ik het allemaal niet meer zag zitten.

We besloten naar het ziekenhuis te vertrekken want ik moest namelijk antibiotica krijgen wegens GBS positief. Daar aangekomen na een lange wandeling want de materniteit in UZA Edegem ligt héél ver van de spoed ingang, werd ik aan de monitor gehangen en kreeg ik antibiotica. En toen ging het allemaal heel snel. Tussen aan de monitor hangen en de uiteindelijke persweeën zat een uur. Ik besloot om deze keer te bevallen op de baarkruk zodat ik kon steunen op dinopapa.  Iets wat ik trouwens iedereen kan aanraden! 3x persen op de baarkruk en daar was onze lieve dochter Vienna.  Net zoals de grote broer besloot ze om in de nacht te geboren te worden. Exact op hetzelfde tijdstip : 3 uur. Ik maak blijkbaar kinderen die in de nacht willen geboren worden. Leentje heeft me door heel de bevalling gepraat maar vooral de grootste steun kwam daarna… tijdens het naaien van de scheur.

Ik heb een naaldenfobie en was wat teleurgesteld dat de vorige knip eigenlijk terug opengescheurd was. Wat niet zo abnormaal is natuurlijk maar deze keer ben ik zonder epidurale bevallen… Ze praatte me er helemaal door, bij het zetten van een verdovingsspuitje, tijdens het naaien en tijdens de afwerking. Achteraf gezien blijft dinopapa het raar/grappig vinden dat ik het naaien het ergste vond terwijl ik net wel een baby uit mijn lijf had geperst. Tja… je bent raar of je bent het niet.

 bevalling vroedvrouw

Mijn conclusie kan gewoon niet anders zijn dat als je zwanger bent ik je aanraad om een zelfstandige vroedvrouw(en) onder de arm te nemen. Er is nog een reden zoals opvolging bij borstvoeding maar daar schrijf ik binnenkort uitgebreid over.

EDIT: Ondertussen heeft mijn geweldige vroedvrouw Leentje samen met vroedvrouw Rosanne een eigen vroedvrouwen praktijk gestart namelijk: De geboortepraktijk. Ik stuur graag iedereen naar daar door! Klik hier als je hun website wilt bekijken.

Met wie ben jij bevallen? 

Kus kus van deze dinosaurus !

13 Replies to “Waarom met een zelfstandige vroedvrouw bevallen geweldig is! #positiefbevallingsverhaal”

 1. Drie keer met een verloskundige en twee keer met een gynaecoloog omdat ik toen in het ziekenhuis belandde. Ik vond de thuisbevallingen het fijnst.

 2. Wat een verschil met Nederland (lijkt het?).
  Hier is m’n vrouw 2 keer in het ziekenhuis bevallen en de 2e keer vanaf de 12e week ongeveer “overgenomen” door ziekenhuis ivm haar te snel werkende schildklier. Een hele hoop controles in het ziekenhuis (maar wel veel leuke echo’s) die een hoop tijd en energie kostten.

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Ik lees vaak veel verschillen tussen Belgie en Nederland. Blijf fascinerend dat buurlanden zo kunnen verschillen.

 3. Wat fijn dat je het zo positief hebt ervaren, zeker als je besluit het na je eerste echt anders te willen. Dan is het ook fijn als dat goed uitpakt natuurlijk hihi. Ikzelf ben thuis bevallen met verloskundige en kraamhulp, een prima ervaring. Moest uiteindelijk vlak na de bevalling met spoed naar ziekenhuis en daar is het inderdaad wel een hoop verschillende mensen, waarvan je ook geen idee hebt wat of waarom ze iets doen. Ons hele voortraject bestond uit ziekenhuisbezoeken dus ik was wel wat gewend, maar toch zou ik niet graag in het ziekenhuis bevallen.

 4. Klinkt goed! Ik ben 2 keer in het ziekenhuis bevallen met en keizersnede…. dus dit was voor mij helaas geen optie geweest,,

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Ik hoop dat je keizersnede dan volgens jouw wensen zijn gegaan?

 5. Wat mooi om te lezen. Ik ben 1 keer thuis bevallen en twee keer in het ziekenhuis waarvan 1 keer met behulp van het ziekenhuis personeel. het kan zoveel van elkaar verschillen

 6. Hier ook beide zwangerschappen onder controle van een kleine verloskundigenpraktijk met 2 verloskundigen. Bij de eerste helaas ingeleid met 42 weken en heel veel verschillende gezichten gezien. bij de tweede thuis bevallen met 1 van de 2 vaste verloskundigen.

  1. Dinomama Cindy schreef:

   Fijn dat je 2de dan toch heerlijk thuis kon bevallen.

 7. wat fijn dat dit kan. ik ben 2x in het ziekenhuid bevallen en met verschillende verloskundigen maar heb dit niet als onprettig ervaren

 8. Wat leuk dat dit voor jou zo goed is meegevallen! Ik moet zeggen dat ik in het ziekenhuis ook op een hele rustige en serene manier ben bevallen met enkel een vroedvrouw en dokter en dit was heerlijk (of toch zo heerlijk als een bevalling kan zijn.).

 9. Wat een prachtige beelden. Ik ben alle keren in het ziekenhuis bevallen en bij de laatste kwam de gynaecoloog binnen terwijl het koppie er al uit stak. Ging zo snel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.