Dino Kind Kleuter Peuter Reizen Uitstappen

Zindelijkheid van je kind op uitstap of vakantie? Hoe dan?!

WASBARE ZWEMLUIER

zindelijkheid

Sinds een dikke maand vroeg ik altijd aan Matteo of hij een luier wilde aandoen. Ik had namelijk een goede reden om te vermoeden dat we bijna bij het punt waren van de zindelijkheid en dat hij de link kon leggen met pipi voelen komen. Op een dag antwoordt hij: Nee! Misschien was het de ‘nee-fase’ of hij had er genoeg aan. Een dag of 2 knoeien en hij kon het, toch de pipi, de kaka is een ander verhaal. Wauw, ja ik was zelf zwaar onder de indruk want bij Matteo duurt het vaak heel lang eer hij iets leert maar dan kan hij het wel opeens. Rollen, kruipen, stappen en woordjes duurden lang (niet zo lang dat het niet normaal was) maar dan kon hij het opeens. Met als topper op 13 maand zowel mama als papa kunnen zeggen tegelijk.

Maar dan… weet je: ik heb in een kinderdagverblijf gewerkt dus ik begreep wel iets over die zindelijkheid maar op uitstap gaan met iemand die net zindelijk is. Stresserend vond ik het tot ik een actieplan in elkaar bokste. Vandaag toon ik mijn actieplan!

Een potje meesleuren naar de winkel? #stress

Om te beginnen kocht ik 2de hands ENORM veel onderbroeken en sponzen broekjes op. Ook de bonnie maakte er een aantal bij zodat we safe zaten. Ik bestelde online 2 onderbroekjes die 1 plasje konden tegenhouden en een Jippie’s Carry Potty. Eerst liet ik Matteo wat kennis maken met het Jippie’s Carry Potty zodat er een band was. Hij vindt dat potje trouwens een topper, hij sleurt het zelf mee naar de markt wat dan weer schattig is.

Onderbroekjes? Onderbroekjes!

Ook pasten we de luiertas aan en gingen de wasbare luiers eruit. De reservekledij zak werd 3x zo groot en in het luierzakje werden er wegwerp ingestoken. Ik koos wegwerp omdat hij eigenlijk geen luier aandoet meer tenzij om te slapen maar thuis gebruiken we nog wel wasbaar. Maar zo creëerden we meer plaats in de luiertas voor de reservekledij die je toch wel nog nodig hebt. Dus gepakt en gezakt ging we -hoe ambitieus– naar een middeleeuws festival. Geen enkel ongelukje! Hij plaste in het potje zonder problemen en heeft zelfs een dik uur geslapen in de draagzak zonder luier. Mama en papa zitten te blinken van trots.

Op uitstap

Lef en durven

Ik denk dat elke ouder het wel herkent dat als je in de zindelijkheidsfase zit er toch wat stress bij komt kijken. Want wat moet je nu doen als hij moet plassen in de winkel? Soms geraak je net niet op tijd bij de wc van de winkel dus ik raad toch aan om een potje mee te nemen en gewoon midden in de winkel hem erop te zetten. Als iemand er iets van zegt kan je zeggen: je mag kiezen een plas in de winkel of in het potje? Wat lijkt jou het leukste? Maar de meesten zijn altijd onder de indruk van ons Jippie’s Carry Potty en vinden dat een top uitvinding.

Dus neem dat potje, onderbroekje en eventueel een handdoek en ga op uitstap!

Heb jij nog een toptip voor zindelijkheid op uitstap?

Kus Kus van deze dinosaurus !

23 Replies to “Zindelijkheid van je kind op uitstap of vakantie? Hoe dan?!”

 1. Die overgangsperiode is zeker lastig. Wij zijn er nu gelukkig door heen, maar de jongste heeft vaak ongelukjes gehad. Ik ging dus ook niet zonder reserve kleding en een droog doek op stap.

 2. Deze fase hebben wij ook gehad. Helaas gaat het nu dagelijks mis sinds onze dochter op de basisschool zit. Als we weg zijn en ze moet dan vraag ik altijd aan personeel of ze daar mag plassen, ik heb eigenlijk nooit een nee gehoord.

 3. Carmen schreef:

  Hier nog steeds geen succes. Hij kan het maar zegt het zelf niet…. we moeten hem er op zetten.

 4. Wij gingen vroeger ook nooit zonder extra kleding op pad. Er ging natuurlijk wel eens mis, zeker tijdens het spelen. Maar ons meisie is nu al bijna 22 jaar.

 5. Ik krijg Leia nog niet zover om op het potje te plassen. Ze vindt het allemaal wel reuze interessant dus we doen het gewoon op haar tempo en straks op vakantie laat ik haar ook lekker zonder luier rondbanjeren.

 6. Zelf geen ervaring mee, maar van mijn zusje hoor ik genoeg frustratie verhalen. Gaat alles thuis de goede kant op, maar bij dagjes weg, etc, zijn er ongelukjes.

 7. Ik moet bekennen dat ik het dan meestal op safe speelde en zo’n pullup pamper aan deed. Gewoon voor de zekerheid. En als het dan kon natuurlijk naar de wc, maar zo voorkwam ik publieke ongelukjes.

 8. Mijn beste tip is wachten tot je kindje zijn plas langer kan ophouden en ga er dan op uit zonder luier. Eerder is de kans toch groter dat het misgaat. Dat potje is trouwens echt een goede tip, die onthoud ik!

 9. Super handig dat potje … zegt de Pim van die kleine man

 10. Moest dus “omi” van de kleine man zijn …. autocorrectie 😉

 11. Inderdaad een spannende fase. Iedereen pakt het ook weer anders aan.
  Wat een topper is je zoontje, hij doet het hartstikke goed!

 12. Zelf heb ik nog geen kinderen, maar dat potje is super handig! Ik ga mijn vriendin er eens op wijzen!

 13. Kindjes geven het vaak zelf aan als ze eraan toe zijn, althans dat is mijn ervaring met onze oudste. Geen idee wat de jongste uiteindelijk gaat doen natuurlijk!

 14. Dat meeneempotje is echt een goed idee voor de overgangsfase! Dank voor de tip

 15. Mijn oudste is net ermee bezig en doet thuis alles zonder morren op het potje. Hij wil echter niet op de wc nog… Ik wil hem niet dwingen en wacht gewoon rustig af tot hij het wil. Voor nu, doe ik hem in de auto een luier aan, daarna gaat hij weer uit. Buiten zoeken we bij hoge nood maar een boompje op 😉

 16. Dit lijkt me inderdaad een hele bedoening en een accidentje is nog snel gebeurd, maar denk dat je het gewoon moet durven en je kindjes leren het dan ook gewoon heel snel aan volgens mij.

 17. Ik zou dit echt nooit zien zitten. Maar ik ben dan ook geen kinder persoon.

 18. Spannend is dat altijd! Bij mijn dochter ging het vanaf het 1e moment goed, mijn zoontje vond het wat lastiger. Het is vooral belangrijk dat je kindje er echt klaar voor is en ook wil zonder luier. Het is wat minder ‘veilig’ in het begin voor ze

 19. Die overgangsperiode is zo lastig! Ik heb mijn neefje hier ook hard bij moeten helpen. Wij hadden een leuk cars potje voor hem gekocht en hij vond het zooo leuk om wat op te zitten. Dus dat ging wel goed. Alleen nog even lastig dat hij het potje niet altijd optijd haalde….

 20. Lijkt me inderdaad heel moeilijk! Ik was ook met het petekindje van mijn beste vriendin naar Plopsaland en daar had hij toen ook gewoon in zijn broek geplast. Kan gebeuren!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.